Протести в Добруджа срещу проучвания за добив на въглищен газ

29226
Протести в Добруджа срещу проучвания за добив на въглищен газ
Снимка: Getty Images / Guliver

Протести срещу проучванията за добив на въглищен газ избухнаха след разрешение за сондажи в Добруджа, в района на село Вранино. Оказа се, че кабинетът е дал такова разрешение за пет години на американска фирма.

През седмицата хората от района протестираха. В петък от катедралата във Варна мотористи тръгнаха на протест до Вранино. 13 мотоклубове от морската столица, Каварна и Добрич се включиха в протеста. Акциите им няма да спрат дотук.

Зловещи енергийни сценарии

Дори поставените глобални цели за пестене на енергия да се спазят, сривовете в енергоснабдяването пак не са неизбежни. От Международна...

Според бившия екоминистър Евдокия Манева обаче активистите не са прави да протестират, защото не знаят за какво става дума, предаде Нова тв.

„Разрешението е дадено, за да започне фирмата да се готви да прави проучване. Преди то да започне тя е длъжна да направи оценка за въздействието върху околната среда. Един от елементите на тази процедура е да бъде запознато населението с технологията и евентуалните рискове”, коментира Манева.

По думите й проучванията не могат да започнат без съгласието на Министерството на околната среда, с което трябва да се гарантира, че сондажите не създават никакви рискове за околната среда. Манева отбеляза също, че при тях ще се прилагат технологии, които се прилагат в България от много години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com