Протестите: Ден 22 – Мръсните дрехи на Борисов и „Оставка!“ и за Кошлуков (СНИМКИ)

6521
Протестите: Ден 22 – Мръсните дрехи на Борисов и „Оставка!“ и за Кошлуков (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Антиправителствените протести продължават. Продължават и блокадите на ключови кръстовища в София. Движението в центъра на столицата е затруднено, някои линии на градския транспорт се движат по алтернативни маршрути.

След 21:00 часа протестиращите се отправиха на шествие към представителството на ЕК в България на ул. "Г.С. Раковски", където се задържаха за около 20 минути, преди да тръгнат по бул "П. Евтимий" и бул. "Васил Левски" в посока Ректората на СУ.

Постепенно цялото пространство между Ректората и Орлов мост се изпълни от многохилядното множество.

22-ият ден на антиправителствени протести в столицата започна с „We will rock you” на вечните Queen, ключовият Орлов мост продължава да е затворен вече повече от 20 часа, предаде БГНЕС.

Младежките организация на ДСБ и Демократична България организират своя акция в антиправителствения протест в София тази вечер. Поредица от плакати са подредени на жълтите павета в триъгълника на властта и проследяват кариерата на премиера Бойко Борисов.

Днес протестиращи опънаха "мръсните дрехи на простора", с което показват премиера Бойко Борисов в истории, обещания и собствени думи.

Те казват, че се опитват да представят Борисов такъв, какъвто е бил в различните фази от кариерата си. В статии, интервюта, изказвания, приятни и неприятни случки. Преглед на печата за последните 23 години. „Изкарването на мръсните дрехи на простора е неминуемо, особено ако искаме някога да имаме чисто бъдеще. И ако искаме да имаме политическа класа, която да носи отговорност – не само пред избирателите, но и пред своите собствени думи, изричани през годините. Повечето изречения в тази изложба са съобщителни, но зад тях прозират огромни въпроси. Въпроси, които поне в тази медийна среда няма кой да зададе. Затова ще го направим ние”, казаха инициаторите.

Викове „оставка” се чуват на обичайното място - "триъгълника на властта" в центъра на София. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството, оставка лично на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори.

Днешната жега забави повечето хора, които започнаха да набират численост една минути преди 20.00 часа. След този час обаче, когато протестът стана по-многолюден яйца и домати полетяха към сградата на правителството. Свежи червени домати прелитяха покрай кордона полиция, строен за поредна вечер пред сградата. Няколко яйца се размазаха по фасадата и по плочките.

В същото време обаче ключовият Орлов мост остава затворен повече от 20 часа. Протестиращите там опънаха палатки, а по-рано изписаха с прясно окосена трева думата оставка и заявиха, че ще седят под сянката на орлите докато не се изпълнят исканията им. Недоволните дори бяха организирали ротация на блокадата, като при палатките идваха нови хора, а други си тръгваха и после пак се връщаха с нови сили.

Томислав Дончев: Очевидно демокрацията има някакви дефекти в България, готови сме да разговаряме с протестиращите

"Странно нещо е животът, преди над 20 години аз също протестирах, сега съм от другата страна на протеста. Много се надявам някои от тез...

Пропуска се единствено преминаването на линейки.

Протестиращите на Орлов мост са млади хора, някои от тях са с децата си, предаде БНР.

"По-добре блокирано движение, отколкото блокирано бъдеще". Така протестиращите коментират недоволството на хората относно блокадите на важни кръстовища в столицата

Към двете искани до този момент оставки - на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев - те добавят и искане за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Демонстрацията протича мирно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com