X
 
 

Протестът срещу Гешев поиска нов избор за главен прокурор (ВИДЕО)

3239 11
photo of Протестът срещу Гешев поиска нов избор за главен прокурор (ВИДЕО)
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com
Протестиращите срещу кандидатурата на Иван Гешев искат нова процедура за избор главен прокурор. Те призоваха депутатите да обърнат внимание на направените от тях предложения за промяна на Закона за съдебната власт, чиято цел е по-широк кръг от граждански институции и организации да могат да издигат кандидат за най-висшия държавен обвинител.

Това стана ясно по време 5-ия "Марш за право и свобода", чиято цел е реформи в прокуратурата, организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки". Стотици хора се събраха пред Народното събрание и за кратко блокираха движението пред сградата, скандирайки "Гешев е позор", "Мафията вън" и "Свобода". Маршът премина през т.нар. триъгълник на властта между парламента, президентството и Министерския съвет.

Демонстрантите отново разкритикуваха предложената от прокурорите кандидатура на Иван Гешев и призоваха партиите в парламента да се намесят в процедурата. Те обвиниха Гешев, че нямал нито едно успешно дело с влязла в сила присъда срещу голям бизнесмен, олигарх, политик или магистрат, които създават корупцията у нас.

Велислав Великов: "Медийното правосъдие" застрашава правовата държава (ВИДЕО)

"Медийното правосъдие", при което хора предварително се обявяват за престъпници: сутринта се посочват, следобед прокуратурата е в техни...

"Защо издържаме 30 години най-голямата система от прокурори в Европа? В България има най-голям брой прокурори на глава на населението, а се оказва, че няма нито един друг достоен кандидат за главен прокурор. Оказва се, че това е единственият човек, който може да отговори на очакванията на сегашния главен прокурор и прокурорската колегия във ВСС за справяне в борбата с престъпността", каза председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

По думите му депутатите умишлено протакват разглеждането на предложенията за законови промени, за да бъде избран Гешев, а евентуалните нови правила да важат за наследника му след 7 години. "Готови ли сме да чакаме 7 години за следващия главен прокурор?", попита риторично Величков, а тълпата му отговори единодушно "Не!".

Той предупреди партиите, че в навечерието на предстоящите местни избори ще разгласи кои парламентарни формации са отказали да разгледат предложенията за по-конкуретен и справедлив избор на главен прокурор.

"Нека всички граждани да знаят кои партии отказват да се занимават с най-важните въпроси в държавата – как се избира държавният обвинител, от когото зависи спирането на кражбите, измамите, злоупотребите с евросредства, корупцията в държавата, а оттам доходите на хората, заплатите и пенсиите", каза председателят на гражданската инициатива.

Провокации на протестите "против" и "за" Иван Гешев в София (СНИМКИ)

С провокация започнаха обявените протести в столицата - "против" и "за" кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От Инициатива ...

Протестът призова депутатите да сравнят начина на избирането на български главен прокурор с този в Европейския съюз.

"Нека сравнят това, което се случи на състезанието за европейски главен прокурор, през колко сита премина румънката Лаура Кьовеши, за да заеме заслужено този пост, и нека го сравнят с това, което се случва тук. Нека си зададат въпроса какво е Кьовеши и какво е Гешев, къде има избор и къде има назначение", заяви Величков.

Според протестиращите на парламента не трябва да пише "Съединението прави силата", а "Страхът прави слабостта".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Христо Иванов (Бойкиев) няма НИКАКЪВ ШАНС! Целта му е да ЛАПА ПАРИ от "Америка за България!
 • Октомври 4 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  На снимката ПЛАТЕНИ протестъри/ки , по принцип джендъри и дори и ако онези от контрапротеста се занимават и с други неща , то тези разчитат изцяло на заплатата си като протестъри.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А на сайта платени плювачи плюват протестърите...
  : 1 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Октомври - Дезертьоре89, ТЕ поне са на площада и си изказват мнението, въпреки, че полицията може да ги отупа. А ТИ КЪДЕ БЕШЕ НОЩТА 10.11.89?!?!?!
  : 1 !
 • Георги Илиев Митев 3 Георги Илиев Митев преди 3 седмици Профил на трол?
  Закон е думата на премиера-на другите нямай вера. Обичаме си диктатура-такива сме си по натура. Автор: Георги Илиев Митев. Град София (2014). Трето поколение репресиран и второ поколение репресиран по отношение на образованието. Със средно образование.
 • Един наивник на средна възраст 3.1 Един наивник на средна възраст преди 3 седмици Профил на трол?
  Не е ли по добре главният прокурор да е от средите на прокурорите ,а не някой НПО книжен плъх от сорта на Ристю Иванов или пък Рамадан Мъдев...???Днес с интерес наблюдавах видимият резултат от хамериканския експорт на "демокрация".Много ми напомняха на ГЕЙ ПАРАДА проведен в София през лятото!!!!
  : 6 !
 • 2 "Правосъдие за всеки" преди 3 седмици Профил на трол?
  Адвокатурата настоява за кандидати за главен прокурор от сорта на Никола Филчев и Татарчев ,те бяха идеалните главни прокурори за тях.Тогава адвокатите си разиграваха коня на 1000%...Адвокатурата иска Муркикев за гл.прокурор-ни е работил много катУ адвУкат,но колкото по неопитен прокурор,толкова по добре за адвУкатите!!!И толкова повече "клиенти" с клепнали уши и мургав отенък...ТЪРСЕТЕ ПАРИТЕ...Т виж още ›› АМ Е ИСТИНАТА!!!
 • Рънърса от СЦЗ 2.1 Рънърса от СЦЗ преди 3 седмици Профил на трол?
  Прокопи/еф/ да стяга мешката,май ще ходи на гости при Банев и Миньо Стайков да търка наровете...!
  : 5 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Кучето/НПО/ си лае...а кервана си върви!!!!И чиче Сорос пак с пръст в ГЪЗА!!!
 • ВИБРАТОРа на 1.1 ВИБРАТОРа на "годеницата" преди 3 седмици Профил на трол?
  Отдавна в "Закона за съдебната власт "трябваше да бъде записано че:...Главният прокурор се избира от Цветан Василев и Прокопиев с любезното съдействие на "Демонична България" и задокеански НПО-та ...за да не се охарчват да организират такива мижави протесчета...
  : 6 !
 • АнаЛизатор 1.2 АнаЛизатор преди 3 седмици Профил на трол?
  Прекалено се преекспонира избирането на Главен прокурор.Това си е вътрешна работа на ВСС и тук адвокатите и НПО-тата нямат думата...нещата са по сложни и няма защо толкова да се коментира от ЖЪЛТОПАВЕТНИ ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТЪРИ!!!!Все пак не определяме съдия на мача Левски-Лудогорец ,а избираме Главен прокурор от ГИЛДИЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ!!!!
  : 6 !
Последно в Актуално