Протестът в София мина пред сградата на ЧЕЗ без размирици

13777
Протестът в София мина пред сградата на ЧЕЗ без размирици
В момента хората лека-полека се разотиват - някои по към НДК, други по ул. "Ангел Кънчев"

Полицейски кордон спря протестиращите пред сградата на ЧЕЗ в София, предаде БГНЕС.

Недоволните граждани в столицата достигнаха сградата на ЧЕЗ, където обаче бяха посрещнати от полицейски кордон пред входа на сградата. За сметка на това на цялата ул. "Г. С. Раковски" има само един автомобил на жандармерията, от който вече няколко минути се отправят призиви към протестиращите да се разпръснат по мирен начин и заплахи, че ако не се разпръснат по мирен начин, срещу тях ще бъде използвана сила. В отговор на това от множеството се чуха мощни освирквания и възгласи "Много сме, силни сме!"

Преди да стигнат сградата на ЧЕЗ, протестиращите минаха покрай централата на СДС с мощни освирквания, а един от прозорците на сградата на политическата партия беше счупен от хвърлена по него бутилка.

Това обаче са единични инциденти, а повечето протестиращи изтикаха настрана двама-трима маскирани с шалове младежи, видимо употребили алкохол. "Не искаме камери, защото хората само се дразнят - оставете ни да се справим с тях. Бог знае колко хора са пили и сега да тук", коментира един от по-разумните млади хора, които въдворяваха ред.

Протестиращите стоят на ул. "Г. С. Раковски и в момента вървят към френската гимназия.

След второ посещение на Народното събрание протестиращите се устремиха по ул. "Г. С. Раковски" към централата на ЧЕЗ с мощни викове "Много сме, силни сме!" Шествието премина без никаква полицейска охрана, а движението по централната столична улица беше напълно спряло.

За разлика от полицията обаче не липсват викове "Мафия" и обидни скандирания относно премиера в оставка.

Иначе за поредна вечер Орлов мост бе блокиран от гражданските протести в София. Правеше впечатление, че няма засилена полицейска охрана, за разлика от предишните дни. Не се чувства и напрежение и агресия сред протестиращите. От Орлов мост се чуват възгласи "Българи, юнаци" и заканата "Всеки ден ще е така до победата!"

По-рано стотици протестиращи отидоха пред парламента. Там имаше десетки полицаи, които разделяха двата протеста – този на подкрепящите Борисов, които бяха не повече от 200, и другите, които предизвикаха оставката на Борисов. Те издигнаха плакат "Да живее свободна България". Оставката на Бойко Борисов не ни удовлетворява. Тя не решава проблемите. Не искаме предсрочни избори, с които да се продължи политическата въртележка. Тези искания отправиха събралите се на Орлов мост протестиращи. Много от тях носеха и цветя, които да поднесат на Орлов мост, където вчера стана сблъсък с полицията и пострадаха много граждани.

Невинната кръв, която беше пролята снощи, трябва да бъде уважена и почетена, за да не допускаме това никога повече да се случи, заявиха недоволните граждани. Един от активните протестиращи, Янаки Ганчев, съобщи пред събралите се, че в събота ще се проведе събрание на организаторите на протестите във всички градове в страната, на което най-точно да бъдат формулирани исканията на протестиращите.

Една от основните обединяващи тези е, че има нужда от значителни промени в Конституцията, както и подмяна на проваления партиен модел на управление.

Тази вечер Орлов мост е свободна република. Няма полиция, няма престъпления и народът ликува. Това каза пред БГНЕС един от протестиращите в София. Същата позиция малко преди това подкрепи и Янаки Ганчев, който по мегафона заяви, че тази вечер протестиращите показаха, че са общество, а не тълпа. Някои от протестиращите доказаха и на действия тези думи, когато група младежи с маски се опитаха да запалят знаме на ЕС. Младежите моментално бяха изтласкани извън пределите на протеста с викове "Махайте се!", "Свалете маските!", докато множеството отстрани скандираше "Без провокация!"

Броят на протестиращите намалява, след Ганчев ги призова да се прибират при семействата си и да събират сили за утрешното шествие.

ЧЕЗ е под обсада и в София

Сградата на ЧЕЗ в София е под обсада. Демонстрантите искат пълна ревизия на монополите и съд за монополите. По ул. „Георги Раков...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com