Провалени заседания и липса на решения: Въпросът със Северна Македония отново в задънена улица (ОБЗОР)

3976
Провалени заседания и липса на решения: Въпросът със Северна Македония отново в задънена улица (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

В деня на гласуването на вота на недоверие изненадващо управляващи и опозиция се заеха с казуса с Република Северна Македония и нейното еврочленство. Резултатът - все така без решение.

Без кворум

Още началото на деня бе необичайно, след като опита за старт на работния ден в пленарна зала провали заседанието на Народното събрание, а причината - липса на кворум. Временният председател на НС Мирослав Иванов направи общо три опита за регистрация, но депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" така и не влязоха в зала. 

Последваха редица коментари. От БСП призоваха новото мнозинство да влезе в зала, тъй като "българската държава очаква решения, а не скандали". Председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски: "Да влизат в зала и да гласуват законите, да гласуват правилата за избор на КПКОНПИ. Корупцията трябва да се бори", подчерта той и обърна внимание, че това ново мнозинство не иска българските граждани и бизнеса да бъдат компенсирани.

Част от депутатите пък погледнаха с усмивка на създалата се ситуация, след като от видеоклип в социалните мрежи се видя как представители на "Продължаваме промяната" търсят своите колеги от ГЕРБ из кулоарите. Те се пошегуваха, че след като народът е казал "Мафията вън!", то опозицията е напуснала пленарната зала.

Опозицията наруши мълчание

В обедните часове част от опозицията все пак проговори, но съвсем не по темата на деня - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще осигури подкрепа за т.нар. френско предложение за Северна Македония с всички 59 гласа на парламентарната си група. Решението му беше обявено на среща с актива на партията в централата на ГЕРБ:

"Да си свика веднага Министерски съвет, да даде предложение, да дойде в парламента. Като знам, че Илхан Кючюк от ДПС е докладчик по темата за Северна Македония и в това отношение евроатлантизмът им няма мърдане, имаме огромно болшинство заедно с ДБ и тях. Не се страхувай, колега. Извинявай, че те наричам така", беше коментарът на Борисов към Кирил Петков.

Бившият премиер изрази отново заговори в общ тон с президента Румен Радев, който пък от своя страна определи предложението на френското председателство като най-доброто до момента.

Иначе държавният глава също коментира казуса с РСМ и отправи остро обвинение към Министерския съвет да спре да се крие зад Народното събрание:

„Той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока“, каза държавният глава. "Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година. Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция - че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС", коментира Радев.

Властта отказа

Въпреки отправеното предложение, правителството на Кирил Петков отказа офертата на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да стартира процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС и след това да бъде разгледано от Народното събрание. По думите на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова премиерът няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония - да мине първо през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет.

"Важно е Борисов да нареди на неговите 59 депутати да отидат на работа за актуализацията на бюджета и за законите по Плана за възстановяване и устойчивост", коментира Бориславова.

Преди началото на редовното заседание на изпълнителната власт пък самият премиер също коментира темата, но акцентира върху проваления кворум в парламента. Той директно обвини депутатите от опозицията, че с проваления кворум в парламента днес Народното събрание не е успяло да приеме закон, даващ основите за приемане на 2,6 милиарда лева евросредства за България по Плана за възстановяване на ЕК.

"Искам да отбележа нещо важно за държавата – тази сутрин нямаше кворум в парламента. Какво значи това? Означава, че днес не беше приет Законът за управление на европейските средства. С този акт ние днес рискувахме 2,6 милиарда лева, които трябва само този закон да бъде приет, и това са първите пари по Плана. Срокът е 30 юни. Днес всеки един депутат, който не присъстваше в НС, беше част от причината да имаме риск такава огромна сума да не се влее в българската икономика", заяви Кирил Петков.

ДПС блокира Комисията

На целия този фон институцията, от която се очакваше вземането на решението, също отказа да работи, след като заседанието на Комисията по външна политика за Северна Македония се отложи. Там трябва да бъде представено становище и информация от Министерството на външните работи за проекта на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и въпросният пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване. Предложението за отлагане на заседанието направиха от ДПС. Аргументът им беше, че няма решение на Министерски съвет по темата. "За" предложението гласуваха 9 от членовете на комисията, 8 гласуваха "против".

Отложеното заседание отново разпали страстите между новото и старото мнозинство, а повод за разменени реплики отново станаха представители на ИТН.

Следете НА ЖИВО: Бъдещето на кабинета Петков: Депутатите гласуват вот на недоверие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com