Работите по време на отпуска. Това е нарушение на закона!

2356
Работите по време на отпуска. Това е нарушение на закона!
Снимка: pixabay.com

Ако работите по време на отпуск, най-вероятно работодатят ви укрива осигуровки и вие полагате недеклариран труд. Всеки служител има правото на минимум 20 календарни дни платен годишен отпуск. Целта е да се предостави време на служителя, в което той да има възможността да се откъсне от работния процес и да възстанови работните си сили. Работодателят няма правото да изисква от служителя да извършва своите работни задължения по време на отпуск, обясняват от Главна инспекция по труда.

Това е само един от десетките примери в новия софтуерен продукт на Главна инспекция по труда (ГИТ), който представлява въпросник, обхващащ възможни прояви на недеклариран труд. Софтуерът на практика е инструмент за самооценка, който чрез попълването на въпросника оценява наличните конкретни рискове за полагане на недеклариран труд и дава отговор на работника дали са спазени трудовите му права, възможно ли е работодателят му да крие осигуровки и какви са последствията от това. Въпросникът може да бъде открит на страницата на Агенцията на адрес  https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и пряк път чрез банер на началната страница „Провери дали работиш недекларирано“.

Инструментът за самооценка е разработен в изпълнение на проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Кои са най-честите сигнали, по които да познаем дали работодателят е изряден към нас и към властите?

Чрез инструмента работодателите също могат да оценят дали прилагат трудовото законодателство по начин, който гарантира на работниците и служителите им декларирането в пълен обем на положения от тях труд. А ако установят несъответствия, да ги отстранят преди евентуална проверка от Инспекцията по труда.

Всички данни, събирани при попълване на въпросника, се използват само за целите на по-доброто информиране на работниците и служителите за степента на
индивидуалния риск от полагане на недеклариран труд. Чрез събираната информация не могат да бъдат идентифицирани конкретни лица. Тези данни, в обработен вид, ще послужат за подобряване на информационната и контролната дейност на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" с акцент върху справянето с недекларирания труд.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com