Работните групи на България и Македония постигнаха споразумение за текста на Договора за добросъседство

19054
Работните групи  на България и Македония постигнаха споразумение за текста на Договора за добросъседство

Експертните екипи на министерствата на външните работи на България и Македония са постигнали споразумение за окончателния текст на Договора за добросъседство, предаде македонското електронно издание Telegraf.

Според изданието се очаква договорът да бъде подписан в скоро време.

ЕС се загрижи за Македония

Комисарят по въпросите на разширяването на ЕС Йоханес Хан призова всички политически партии в Македония да се върнат в парламента, за ...

Неназовани източници са заявили, че съдържанието на договора е познато и по време на разговорите двете страни са се съгласили да направят определени отстъпки.

Според неофициалните информации България нямало да настоява двете страни да честват исторически дати, каквато е Илинденското въстание, а ще решава кога да покани делегация от съседната страна. Единствената дата, за която няма дебати, че трябва да се чества съвместно от двете страни, е празникът на Св. Св. Кирил и Методий. Отстъпката, която е направила Македония е, че никъде в договора няма да се споменава ОМО „Илинден“ и македонско малцинство. От ОМО „Илинден“-ПИРИН са заявили, че договорът е вреден за Македония и не трябва да бъде подписан, тъй като Скопие ще се съгласи, че в България няма македонско малцинство.

Според Светослав Терзиев, политически анализатор от София, е важно двете страни да подпишат договора час по-скоро, тъй като е ясно, че България не иска да слага пречки по пътя на Македония към ЕС.

Изданието посочва, че след като са договорени всички точки, се очаква договорът да бъде подписан от президентите или от външните министри на двете страни.

ВМРО-ДПМНЕ иска статуя на лъв в Скопие, ДПА - на двуглав орел

Общинските съветници от управляващата ВМРО-ДПМНЕ внесоха в съвета на Град Скопие искане за поставяне на статуя на лъв на площад ВМРО, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com