Радев: Преди да сме се стопили физически - няма ли опасност да угаснем духовно?

2110
Радев: Преди да сме се стопили физически - няма ли опасност да угаснем духовно?
Снимка: БГНЕС

"Няма ли опасност да угаснем духовно преди да сме се стопили физически? Не е ли физическото чезнене на нашата нация резултат от морална и духовна деградация? Тук идва въпросът ще бъдем ли адекватни на сериозните предизвикателства на бъдещето със сегашните учебни програми и учебниците по български език, история и география?", попита президентът Румен Радев по време на дискусия "Образованието - ключ към историческата памет. Родолюбието и просветното общество". Той зададе въпроса дали може да се постигне обединение на нацията. 

"Отново сме в предизборна кампания и тя отново ни кара да погледнем с интерес и да се замислим за стратегическите цели пред България. Всеки ден слушаме за Шенген, за Еврозоната, за инфлацията и доходите, за необходимостта от инвестиции и висококвалифицирана работна ръка. Някак си в сферата на този политически и обществен дебат не се разгръща темата за основния носител за просперитета на нацията - това са децата и младите хора на България", каза Радев. ОЩЕ: Пенов: Няма сериозни възражения срещу учебните програми

Според него образованието е ключът към успеха на всеки отделен човек. "Без образование не можем изобщо да говорим за високотехнологични производства и висока добавена стойност. Не може технологичният прогрес да се превърне в икономически растеж и от там в по-висок стандарт и качество на живот.  Не можем да говорим за съвременна сигурност без образование. Ако ние искаме държавата ни да се развива успешно в един по-динамичен и оспорван свят, трябва да заложим на силно образование, на по-голям дял на образованието в държавния бюджет, на нови прогресивни методи, водещи към устойчиви знания и нови умения, които да подготвят нашите млади хора пред предизвикателствата на бъдещето", каза Радев. ОЩЕ: Решено: Децата в 5., 6. и 7. клас ще имат повече часове

Той изрази убедеността си, че увлечени в преследването на важната цел за повишаване на функционалната грамотност, за повече STEM кабинети, ми се струва, че изтърваме други важни неща, че образованието е водещ елемент от нещо по-важно и всеобхватно - духовното развитие. Преди да бъдат добри инженери, IT специалисти лекари, изследователи - нашите млади хора трябва да бъдат преди всичко достойни и пълноценни граждани на България", добави президентът. 

Държавният глава смята, че българските автори не трябва да отпадат, а да намерят подобаващо място. Той се противопостави на пренаписването на историята или нейното "подлагане на насилствена забрана". "Това са дълбоки въпроси, над които трябва да се замислим. Кое е водещото - количеството и качеството или и двете? Изобщо как стои баланса в тази територия?", добави още Радев. ОЩЕ: Какво обещават партиите преди 2 април в сектор образование и наука?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com