"Репортери без граници”: Обяснението на Нова тв за карикатурите е гротескно

8578
"Репортери без граници”: Обяснението на Нова тв за карикатурите е гротескно
Снимка: Чавдар Николов/Facebook

Международната организация за свободата на словото "Репортери без граници" определи свалянето на карикатурите на художника Чавдар Николов от сайтовете на "Нова броудкастинг груп" като "неприемлив акт на цензура", а обяснението на медията като „гротескно”.

"Нова телевизия" твърди, че карикатурите са премахнати, защото договорът на Николов е прекратен, но изглежда, че това е случай на политическа цензура след като последната му карикатура осмя премиера Бойко Борисов, подкрепил публично група престъпници, които преследват мигранти, за да ги върнат в Турция", пише организацията в позицията си по случая, предаде Mediapool.

Шефът на Нова телевизия се извини за случая с карикатурите

Изпълнителят директор на Нова Броудкастинг Груп Дидие Щосел изпрати официална позиция, в която се извинява за свалянето на карикатурите...

"Ръководството на една медия има задължение да осигурява независимост на журналистите. "Твърдението на Дидие Щосел (изпълнителният директор на "Нова тв"), че става дума просто за прекратен договор, е гротескно. Медиите трябва да участват в демократичния дебат, който включва и подобни карикатури. Свободата на словото не се свежда до сухи формули. Невероятно е, че трябва да напомняме на медиите да я съблюдават", заявяват от „Репортери без граници”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com