Реставрират крепостта "Туида", където туристите ще стават воини

54060
Реставрират крепостта "Туида", където туристите ще стават воини

Туристи ще могат да се превръщат в български или византийски воини, запечатвайки със снимка този спомен. Това е само малка част от проекта за възстановяване на ранновизантийската крепост "Туида" в Сливен, предаде Стандарт нюз.

Първата копка на начинанието направи във вторник кметът на общината Кольо Милев. "Ще привличаме туристи с възстановки на различни битки, а всеки, който иска, ще може да облече доспехите на български или византийски воин. Предвижда се и още в края на годината да бъде представена експозиция от средновековни стенобитни машини - тарани и катапулти", заяви Николай Сираков, директор на регионалния исторически музей в Сливен.

Откриха реставрираната антична крепост "Цари Мали град" край Белчин

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри реставрираната антична крепост „Цари Мали град“, село Белчин, ...

Проектът е на стойност 5 035 000 лева и трябва да бъде завършен в началото на 2014 година. Крепостта е била ранновизантийска, но по-късно именно в нея е открит осмият печат на княз Борис Михаил, припомни Николай Сираков. Крепостните стени на "Туида" ще бъдат консервирани като се предвижда изграждането на информационен туристически център, алеи, зони за пикник, паркинг, летен театър с 400 седящи места и художествено осветление. На практика крепостта ще свети нощно време и ще привлича туристи, обясни Николай Сираков.

"Туида" е изградена в края на 4 век и е съществувала до 13 век. Тя обхваща 40 декара на невисок хълм в края на града. В нея се намира уникално помещение за кръщаване, наречено бабтистерий. Според Николай Сираков това помещение няма аналог в цялото Източно Средиземноморие. Според директора на музея в Сливен "Туида" е била епископски център. Около стените в източната страна ще бъдат разположени катапулти, за да се демонстрира как са били прескачани. Освен туристи обаче, на "Туида" със сигурност ще има и обучение на студенти по история и археология от страната и чужбина, каза Николай Сираков.

Пълното наименование на проекта е "Пътуване през времето, във времето и с времето - интегриран проект за развитие на природни, културни и исторически атракции и туристическа инфраструктура в Сливен". Той е финансиран по оперативна програма "Регионално развитие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини