Ресторантьор: Очевидно е, че проблемът със заведенията не е медицински, а икономически

2236
Ресторантьор: Очевидно е, че проблемът със заведенията не е медицински, а икономически
Снимка: БГНЕС

„Получихме доста сигнали от наши колеги, че членове на здравните власти, които де факто определят законите и заповедите в момента за отваряне и не отваряне, посещават заведения, които не би трябвало да посещават. Решихме да видим дали има някой, който издава заповеди и в същото време е на такова място“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ Емил Коларов, който е председател на Сдружението на заведенията. Той обяви награда от 100 лв. и 900 лв. консумация в обектите за хранене за всеки, който предостави доказателства за подобни нарушения.

Коларов подчерта, че към момента нито той, нито колегите му са получавали снимки, които да доказват на 100% подобни нарушения. „Очевидно стана за всички, че проблемът с това, че нашите обекти не са отворени, не е медицински. Той е икономически и политически. Ако беше медицински, нямаше да бъдат отворени ресторантите на хотелите, които работят по абсолютно същия начин, по който работехме ние преди да ни затворят. Със същия капацитет, със същите ограничителни мерки, със същите дезинфекции на персонала. Единствената разлика е работното време – преди беше до 23:30, сега е до 22 ч.“, каза още той.

Заведенията канят на публична среща здравния министър

Съюзът на собствениците на заведения (СЗБ) и Асоциацията на заведенията (БАЗ, водена от Ричард Алибегов) искат на публична среща със зд...

Коларов използва случая да отговори и на икономиста Николай Василев, който ден по-рано в същото студио коментира мерките за бизнеса. „Помощта, която се дава, и компенсациите са по европейски програми – те не идват от бюджета на държавата. Това, че Николай Василев казва, че някой работи, за да може някой от нашия персонал да си седи вкъщи и да му дават пари, не е вярно“, подчерта председателят на Сдружението на заведенията. Той опроверга Василев като заяви, че през ноември заетите в ресторантьорството са получили само 24 лв., а през декември 480 лв.

Коларов не се съгласи и с твърдението на бившия министър, че в тази ситуация ресторантите печелят добре и от доставки: „Процентът на доставките от оборота е между 10% и 15%, когато има работа. Говорим, ако са го правили и преди“. По думите му собствениците, които след началото на кризата за първи път са започнали да предлагат храна за вкъщи, са се отказали, защото не е рентабилно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com