Резултатите от мащабното проучване за траките ще бъдат публикувани в 3 тома

10118
Резултатите от мащабното проучване за траките ще бъдат публикувани в 3 тома

За пръв път в България се реализира общоакадемичен проект, който да изследва най-древното известно население, живяло по нашите земи - траките. Това каза тракологът проф. Валерия Фол.

По думите ѝ идеята за реализацията на мащабен, дългосрочен, интердисциплинарен проект като „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността“ отдавна витае в академичните среди на БАН. "Институтите на най-мощната научна институция в България разполага с необходимите компетенции за реализирането му и, което е изключително важно, има мрежа от научни контакти, за да го превърне в международен", отбеляза проф. Фол.

Тя посочи, че в проекта участват учени от 22 института и 5 лаборатории. По думите ѝ в проекта са разработени теми, които освен учените, вълнуват и българската общественост - генофондът на траките; дивите и домашните животни от праисторията и тракийския период; рудодобива, металургия и обработка на метала; развитието на технологиите; Храните, виното и други напитки на траките и т.н. Проф. Фол обясни, че резултатите от изследванията ще бъдат публикувани в 3 тома, като екипите, които работят по отделните теми, са формирани от учени от различни институти и лаборатории.

"Още с обявяването на проекта към него проявиха интерес учени както учени от български университети и музеи, така и от Университета Хокайдо, Университета на Монреал, лаборатории от Германия, Италия, Швейцария и други страни", каза още проф. Валерия Фол.

Излезе от печат новият Том 21 от поредица Thracia на тема „Древна Тракия през I хил.пр. Христа: икономика, политика, общество, култура“, допълни Фол, цитирана от Фокус.

БАН получи дарение от 200 000 лв. за изследване на траките

Българската академия на науките (БАН) получи 200 000 лв. дарение за проекта „Траките – генезис и развитие на етноса, култур...

Изданието е реализация на работата на Центъра по тракология по темата „Древна Тракия през І хил. пр. Хр.: икономика, политика, общество, култура”, планирана по общоакадемичния проект. Освен учени от Центъра по тракология в изданието са привлечени специалисти и от други научни институции от България, Гърция, Румъния и Македония (Бивша югославска република Македония). В тома са публикувани 21 статии от 27 автора, обясни проф. Фол.

"Томът Thracia 21 „Древна Тракия през I хил.пр. Христа: икономика, политика, общество, култура” позволява през мъглата на времето да видим по-ясни образи, да чуем сложните мисли и прозрем вярата на траките", заяви проф. Фол. По думите ѝ любителите на политическа история ще научат в раздел „Политика“ за участието на тракийските владетели от Южна Тракия в политическите борби на римляните в последните 50 години на 1 в. пр. Хр. В раздел „Икономика“ на тома може да се прочете за начина на изработка на впечатляващите произведенията на торевтиката на гетските майстори, за правото на собственост, аграрното стопанство и търговията с храни при траките.

"Все повече хора с интересуват от живота на древния народ, особено от живота на аристократичната върхушка. Бил ли е Спарадок брат на Ситалк или е негов зет, женен за негова сестра, дъщеря на Терес І. Хипотезата е в раздела „Общество“, където е поместена и обширна статия за почитаните божества в царския град Севтополис", каза още тракологът.

Проф. Фол добави, че в статиите в раздел „Култура“ са потърсени отговори на редица интригуващи въпроси – как са изглеждали траките и древна Тракия през погледа на атиняните. "Археологически открития, анализите на писмените извори и резултатите от специализираните изследвания проговарят в историческия разказ за древния тракийски народ, живял пълноценно по нашите земи", коментира проф. Фол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество