X
 
 

Роден е Васил Левски

2846 17
photo of Роден е Васил Левски
Снимка: Actualno.com/Александър Македонски
Днес, 18 юли се навършват 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 година в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Ана и Марийка. През 1862 година заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски (според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения). След разтурянето на легията се присъединява към четата на дядо Ильо войвода. През 1863 година заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България. През пролетта на 1864 година, навръх Великден в Сопот, Левски, в присъствието на най-близките си приятели, сам отрязва дългите си монашески коси. От този момент той става мирският дякон (служител, помощник) на свободата Васил Левски.

Общоградски ритуал за 182 години от рождението на Левски в Стара Загора

За 182-рата годишнина от рождението на Васил Левски, която отбелязваме на 18 юли, жбщина Стара Загора и Втора механизирана бригада орга...

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия". Турците го търсят непрекъснато. Той непрекъснато успява да се измъкне, като се преоблича и се превъплъщава в различни образи. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер: "Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее", припомня БГНЕС.

Апостола е предаден през зимата на 1872 година. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е "там, близо край град София" на 19 февруари 1873 година.

Васил Левски е вечният морален критерий на поколения българи от Освобождението до днес, но някак си винаги неговите завети остават все така несбъднатата българска мечта. Парадокс и до днес остава фактът, че за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Левски. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувството за вина, че никой навремето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет?

"Нашата работа зависи от нашите собствени усилия", "Народната работа стои над всичко", "Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва", "Времето е в нас и ние сме във времето", "Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си". Това са само част от написаните мисли, превъплътени в действия, на Апостола на Българската свобода Васил Левски.

Отбелязваме 182 години от рождението на Апостола на българската свобода

Община Велико Търново и Националния  военен университет „Васил Левски”организират тържественото отбелязване на 182 год...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Da gori v ada gyaurina. Amin
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Да бе къф е тоя ,бойко борисов е най големия....
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Апостол на свободата....ква свобода бе къде е тая свобода кво каже бойкл борисов тва е!!!!
  : 0 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А стига бе,верно ли е роден Левски и всъшност кой е тоя.....
 • Октомври 6 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Принципно Човечеството се оказа много лесно манипулирано. Причините за това са КОМПЛЕКСНИ. Аз считам , че Първопричината е изместеният център на ЦЕННОСТИ. После всички си идва от само себе си . Ние СМЕ Търговска цИВилИзация. ТОТАЛНА ЧОРБДАЖИЙСКО/КУЛАШКА ПЪРВЕНЮЩИНА.Така ЦиВилизация НЯМА да БЪДЕ ИЗТЪРПЯНА. ПОМНЕТЕ ние сме Космическото КНДР.
 • Октомври 5 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Днес е датата вие соросоиди , евроАтлантици , проосманисти и проислямисти. Всички ви поставям в КЮПА , зашото ВСИЧКИ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ ИЛИ ХИБРИДЕН воювате с НАРОДА /Член*5/ и Държавата като Държава БЪЛГАРИЯ. ДА ПРЕМИНИТЕ НА НАРОДО/ОТГОВОРНИ И ПРОГРЕСИВНИ ПОЗИЦИИ. БЪЛГАРИЯ ДОМ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД
 • Октомври 5.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  вие ОБАЧЕ някъде другаде или направо и тук сте се КЛЕЛИ ВЪВ ВЯРНОСТ. към BABYLON. Аз такава Клетва не съм полагал. Положил съм КЛЕТВА ЗА ВЯРНОСТ към РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. / иначе съм Роден в НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ/ НАРОДНИТЕ СИЛИ СРЕЩУ BABYLON. Почти сме ОБКРЪЖЕНИ и скоро ще ни Атакуват по мАщабно .
  : 0 !
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Вие Гражданко Тодорова от фейсбук питате дали наистина е роден на тази дата. Ами от тук във форума едва ли може да даде точен отговор. Пропагандата е направило странни неща с хората. Личност издигнала се толкова много в БРЦК, СЪЗДАЛ Р. КЛЕТКИ. Как мислите , възможно ли е това да бъде постигнато от човек романтик ? Отговорът е ТВЪРДО НЕ.
 • Македонецъ 4.1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  КОМИТАТА ЛЕВСКИ/ НАЙ БЪЛГАРСКОТО ЗВАНИЕ/ е бил практичен човек , безкомпромисен , СТОМАНЕН, човек с КАУЗА. За мен той от практическа гледна точка е ЗАВЪРШЕН ДЖЕДАЙ.Най вече човек с бистър ум. Такъв човек ДЖЕДАЙ НЯМА как да ги дрънка врели/некипели. Всичкото каквото е казал е извадено от контекста за нещо за което е говорил.
  : 0 !
 • Македонецъ 4.2 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Ако познавате някой с отлични организационни способности и е зодия Лъв то можете да асоциирате приблизително какъв е бил Комитата Левски. Интересното е , че аз даже и имам един такъв /приятел/ , но сега сме скарани и СМЕЛО ви заявявам , че е бил ОГИНЪ КОМИТА. БРАНЕТЕ РОДИНАТА ОТ МИГРАНТИ И се борете с ДЖЕНЪРШИНАТА. Така точно давате УВАЖЕНИЕ към ОГИНЪ КОМИТАТА ЛЕВСКИЙ. ВЕЛИК СИН НА НАРОДА НА БЪЛГА виж още ›› РИЯ И ВЕЧЕН НЕГОВ ПАСТИР.
  : 0 !
 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  ВЕЛИК СИН НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И НЕГОВ ВЕЧЕН ПАСТИР. ТОЙ НИ ЗАВЕЩА НЕГОВОТО ТЕФТЕРЧЕ. АМИ И ХРИСТО КУНЧЕВ И ПЕТЪР КУНЧЕВ СЪЩО СА ВЕЛИКИ СИНОВЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. Ами и БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛА МНОГО ВЕЛИКИ СИНОВЕ И НЯКОЛКО ВЕЧНИ ПАСТИРИ. Прочети го бре ивайло ачев. /Тефтерчето на Левски/ и помисли. Стоиш ли на тези ПОЗИЦИИ ? Никакъв морал не ни е завещал , а Тефтерчето.
 • Македонецъ 3.1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  И как така преди дни ивайло ачев се питаше риторично дали има смисъл Българският народ да ПРЕБЪДЕ. А , аз му отговорих , че никой няма право да пита такива въпроси. Една от крачките към стабилизиране на НАРОДА е първо Да се спре /мятането на камъни/ , но /мятането на камъни/ Но соросоидните среди НЯМАТ ИНТЕРЕС от това и продължават.
  : 0 !
 • Македонецъ 3.2 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Но , не това е най страшното , че някаква враждебна група към НАРОДА*ЧЛЕН 5 * /МЯТА КАМЪНИ/. НАЙ СТРАШНОТО Е , ЧЕ НАРОДА/ЧЛЕН*5/ ОБИЧА ДА СИ ПОДМЯТВА КАМЪНИ един ВРЪЗ друг. Не е чак толкова трагично , но за СЪЖАЛЕНИЕ го ИМА. И Враждебните към НАРОДА/Член*5/ групи имат ИНТЕРЕС ТОВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ПЪЛНАТО НИ ПОРАЖЕНИЕ.
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Няма как актуалната дежурна русофобна СОРОСпия Деби/№1/да пропусне да преиначи думите на Апостола. Всъщност той е казал:"Учете турски - трябва да знаете езика на врага!"
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А педалчето Барбара му приглася
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  "Учете руски! Трябва да знаете езика на врага!" Васил Левски.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Впрочем и Левски и Захарий Стоянов както и много други български революционери са говорели перфектно турски. Също езика на другия враг.
  : 0 !
Нагоре