Роман Василев напуска прокуратурата

12459
Роман Василев напуска прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-градски прокурор, а сега редови обвинител в апелативната специализирана прокуратура Роман Василев напуска системата, предаде БТА.

Очаква се днес ВСС да гласува заявлението му да бъде освободен от заеманата длъжност "прокурор" в Софийска градска прокуратура, което той е подал.

Цацаров пренасочил Роман Василев към Спецпрокуратурата

Заместник-градският прокурор Роман Василев е пренасочен със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров в специализираната апелативна про...

Един от скандалите, при който името на Василев нашумя, е свързан с ареста на бившия военен министър Николай Цонев. При задържането му Василев ръководеше акцията, когато на Цонев бяха поставени белезници в сградата на Военномедицинската академия. Бившият министър беше накаран да коленичи, а в реплика към него по време на задържането Василев използва словосъчетанието "абсолютен престъпник".

Точните думи на Василев към Цонев бяха "Тъй като си абсолютен престъпник, на колене".

Впоследствие Софийският апелативен съд оправда Николай Цонев. Той бе оправдан по делото за злоупотреба със служебно положение, във връзка със закупуване на машина за изграждане на метални конструкции.

Срещу Цонев се водеха общо четири дела. През 2012 година той бе окончателно оправдан от Върховния касационен съд по други две дела. На 1 юни 2012 г. Върховният касационен съд го оправда по обвинение за длъжностни престъпления от преди 10 години, когато е оглавявал доставките за военните.

Роман Василев ще замести Николай Кокинов

Заместник-градският прокурор Роман Василев ще замести подалия оставка като градски прокурор на столицата Николай Кокинов, предаде БГНЕС...

Бившият военен министър бе обвинен за договори, сключени през 1999 година за разнообразни доставки - консерви "Русенско варено", свинско месо, резервни части за камиони и автобуси "Чавдар", двигатели за "Шкода" и авиотехника. Две седмици по-късно, върховните магистрати оправдаха Цонев и по второто дело за длъжностно престъпление, по което бе обвинен, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на дружеството "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Срещу него се водеше и дело за даване на подкуп, по което Цонев също беше оправдан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество