Ромка осъди България в Страсбург

7445
Ромка осъди България в Страсбург

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България за дискриминация във връзка с неефективна защита на правото на живот. Жалбоподателката Йоланда Йотова е от ромски произход и живее в с. Ъглен, близо до Луковит.

На 13 юли 1999 г. вечерта тя е простреляна в гърдите в нейния дом от група неидентифицирани нападатели. Тя е тежко ранена, хоспитализирана и впоследствие остава със 75% увреждания в резултат от нараняванията.

България на опашката за правата на подсъдимите

България, Румъния, Гърция и Полша са на опашката на Европейския съюз (ЕС), що се отнася до раздаването на правосъдие посредством крим...

Макар полицията и прокуратурата в Луковит и Ловеч да образуват веднага досъдебно производство, те не успяват да установят извършителите. ЕСПЧ намира, че като цяло разследването е било неефективно. Властите не са извършили редица необходими действия, които е следвало да извършат и които са можели да доведат до разкриване на извършителите. Те са спирали досъдебното производство на няколко пъти, а някои от следствените действия са били извършени с много голямо закъснение. Поради това Съдът намира нарушение на чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека (право на живот) в неговия процесуален аспект.

Съдът намира и нарушение на чл. 14 (дискриминация) във връзка с чл. 2 поради това, че българските власти не са разследвали, а са били длъжни да разследват възможните расистки мотиви за извършване на престъплението. Редица факти по делото насочват към това, че то е извършено от няколко младежи-българи за отмъщение във връзка с предходен конфликт между група българи и група роми в нощно заведение в с. Ъглен, станал два дни по-рано.

В резултат полицията в Луковит в продължение на два дни е патрулирала в с. Ъглен и в друго съседно село, с цел да предотврати етническия конфликт. Впоследствие по делото са установени и други факти, насочващи към възможни расистки мотиви за извършване на престъплението. Съдът подчертава, че разследващите органи не са направили никакви опити да установят евентуалните расистки нагласи на заподозрените и не са разследвали дали те споделят крайни екстремистки и расистки идеологии.

ЕСПЧ присъжда 12 000 евро на жалбоподателката за претърпени неимуществени вреди и 3 770 евро разноски по делото.

България на съд за смъртта на дете от "дом"

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда второ дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на де...

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com