X
 
 

Румен Радев: За 30 г. полярниците създадоха малка България на Ледения континент (СНИМКИ)

3305 0
Румен Радев: За 30 г. полярниците създадоха малка България на Ледения континент (СНИМКИ)
Снимка: Президентство
Тази година отбелязваме 30-годишното присъствие на българската наука в проучването на Ледения континент. Заедно със световните сили България се утвърди като един от водещите изследователи в проучването на Антарктика. Това заяви държавният глава Румен Радев на традиционната церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи националния флаг на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция. „За тези 30 години с много любов и всеотдайност българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент“, подчерта Румен Радев.

ООН описа най-високите температури в историята на Антарктика

Световната метеорологична организация (СМО) към ООН направи списък с най-високите температури, измервани някога в Антарктика, давайки...

По думите на президента, изследванията и наблюденията, които провеждат учените ни на Антарктида имат ключово значение за екологията, за борбата с климатичните промени, за бъдещето на планетата, с което България дава своя значим принос в тези важни за цялото човечество инициативи.

Румен Радев открои като особено важна тазгодишната 28-ма експедиция на българските антарктици, тъй като започва изграждането на модерна лаборатория за научни изследвания, която е „сърцевината на всяка изследователска база“. По думите на държавния глава лабораторията е голямо постижение на българската наука и ясно ще покаже, че страната ни ще продължава и в бъдеще да е сред най-развитите държави, които изследват Антарктика.

„Още по-радостно е, че се развива и друга инициатива – нашите учени да работят рамо до рамо с изследователи от експедициите на други държави“, заяви Румен Радев. Държавният глава определи това сътрудничество като отличен пример за взаимодействие между нациите за намиране на устойчиви решения за бъдещето на планетата.

Огромен ледник се пропука в Антарктика (СНИМКА)

Парче лед, голямо колкото американският щат Роуд Айлънд се откъсна в Антарктика. Учените от експедицията на САЩ на континента са забеля...

„Отиваме горди като българи на Ледения континент, на о-в Ливингстън, където ще се вее нашият флаг и ще продължим нашите научни изследвания, които вече над 30 год. провеждаме“, заяви проф. Пимпирев. Членовете на експедицията ще работят по 8 научни проекта част от националната полярна програма, в сферата на биологията, геологията и медицината.“ Така че нашата програма е доста комплексна и обхваща почти всички области от науката“, подчерта той.

Членовете на 28-ата Българска антарктическа експедиция подариха на държавния глава фосилизирано листо от папрат на 80 млн. години от полуостров Байерс, Антарктика.

На церемонията присъстваха посланиците на Испания, Аржентина, Турция и Монголия, с които България си сътрудничи в изследването на Антарктида.

Антарктика става все по-българска!

Над 1300 български топоними, одобрени от българската Комисия по антарктическите наименования и Президента на Републиката, са международ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 9-15 декември
Седмичен хороскоп за 9-15 декември

Овен През новата седмица ще имате възможността да уредите много неща в служебен план. Ще се отворят възможности, които е добре да не пропускате...

Последно в Актуално