Русенци излязоха на автопоход срещу мръсния въздух, в Перник ги подкрепиха с концерт

2043
Русенци излязоха на автопоход срещу мръсния въздух, в Перник ги подкрепиха с концерт
Снимка: БГНЕС

В Русе се проведе пореден протест срещу замърсяването на въздуха, докато в Перник подкрепиха инициативата с концерт.

Обявеният протестен автопоход с искане за чист въздух в Русе потегли в 11 часа от централната част и премина през някои от основните булеварди в посока граничния пункт "Дунав мост". Там близо 150 автомобила блокираха напълно движението във всички посоки - към Силистра и към вътрешността на страната, което принуди полицията да помоли за прекратяване на протеста в тази част на града, предава БНР.

На политически пърформанс в Русе ще бъде създадена Европейска република

На 10 ноември от 16 ч. пред Държавна опера - Русе ще има драматично-политически пърформанс в рамките на Европейския балкон проект. Орга...

Протестиращите бяха помолени от органите на реда да преместят автомобилите си, тъй като стотици товарни и леки автомобили останаха блокирани по граничния пункт Дунав мост.

Хората носеха маски на лицата си, плакати с надписи "Помощ! Тровят ни" и "Мръсният въздух ни убива", а гневът им бе насочен към някои от мощните фирми, които са и основни замърсители на околната среда.

След като напуснаха граничния пункт, протестиращите се насочиха към Източната промишлена зона, където се намира заводът за автомобилни части "Монтюпе" - един от основните замърсители на въздуха в Русе. След като никой от компанията не излезе, за да говори с хората, те се върнаха в центъра и изразиха исканията си пред сградата на общината.

Истината е, че действително от производствените халета на завода се носи тази специфична сладникава миризма, която вече русенци определят като аромата "Монтюпе". Тъй като преди години, когато имаше хлорни обгазявания, то се знаеше, че това е хлорът от Гюргево, сега обаче тази специфична миризма, която е наситена с етаноли и с други въглеводороди, трови действително децата.

Според организаторите такива протести тепърва предстоят, ако властта не обърне внимание на екологичната обстановка в Русе.

Държавни институции, организации и частни фирми в Русе се подготвят за зимния сезон

На 8 ноември, в Заседателна зала на Община Русе, се проведе съвещание, свикано от кмета Пламен Стоилов, с щаба за изпълнение на общинск...

“Постоянно в град Русе има някакви миризми - дали от "Монтюпе", дали от "Лубрика", дали от ТЕЦ-а - те са толкова замърсители, да си свършат работата коректно, това са изискванията ни, да не мирише, просто искаме чист въздух“, каза един от протестиращите граждани.

Перничани също се включиха в инициатива за по-чист въздух с концерт под наслов „Дишай Перник”.

Организатор на проявата е гражданската инициатива „Дишай Перник”, а поводът, според инициаторите, е влошеното качество на въздуха в града и депозираните четири инвестиционни предложения за изгаряне на отпадъци.

Местонахождението на бъдещите инсталации образува триъгълник, в средата на който е Перник, обяви Ивайло Велинов.

Организаторите призоваха населението за по-голяма активност в отстояването на правото му да диша по- чист въздух.

Пред Министерски съвет протестираха срещу ниските доходи (СНИМКИ)

Гражданското движение „Заедно” организира национален протест пред Министерския съвет, предаде bTV. Протестиращите блокирах...

В момента замърсяването на въздуха с фини прахови частици е пет пъти над нормата на СЗО, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев- председател на сдружение „Въздух за здраве”.

Инициативата на перничани бе подкрепена от еко организации, сред които и „Greenpeace България”, а рамо на каузата безвъзмездно дадода рок групи от Перник и София, танцьори и талантливи деца от Перник. Прожектиран бе филмът „Бунище земя”.

По време на концерта, говорителят на гражданската инициатива „ Да се съберем на протест срещу „Топлофикация” Валентин Пешев раздаде 40 диска с филма с посланието„Предай нататък”.

С днешния концерт поставяме началото на борбата ни за по- чист въздух, заяви Галя Гергинова, която е един от инициаторите на проявата. Тя отрече да има символика в това, че концертът е организиран на една от знаковите за България дати- 10 ноември.

Днес в много градове на страната се проведоха протести срещу ниските доходи, поскъпването на горивата и високата цена на живота като цяло.

Казанлък протестира и срещу цените на горивата

Вчера (9 ноември) и миналия петък Казанлък се надигна срещу движението на каруци по републиканските пътища. Поводът беше тежката ката...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com