Русия има територия у нас колкото Ватикана - кой ѝ я продаде евтино

159870
Русия има територия у нас колкото Ватикана - кой ѝ я продаде евтино
Снимка: СОК "Камчия"

Фирма, която е еднолична собственост на правителството в Москва, притежава територия у нас колкото Ватикана, дори малко по-голяма, установи Actualno.com.

Богатите руснаци може да нямат толкова много имоти в България, съсредоточавайки инвестиции в по-развити, атрактивни за туризъм и приключения страни. Въпреки конституционната забрана чужденци да купуват българска земя обаче, сделките започват тихомълком от 2003 година насам. Община Москва чрез своя Департамент по имуществото придобива нови и нови площи край морето. Тя започва да изкупува и да комасира масово частни имоти в курортния комплекс "Камчия", землище на село Близнаци, община Аврен, 25 км южно от Варна.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Българската територия на Русия - предистория на продажбата

Става дума за Санатoрно-оздравителен комплекс (СОК) "Камчия" – еднолично акционерно дружество, собственост на правителството на град Москва. Дружеството е с капитал 304,2 млн. лв. Негова е територия от над 470 хиляди квадратни метра. За сравнение, Ватикана притежава площ от 440 хиляди квадрата на италианска земя.  

При придобиването на фирмата тя разполага с площ от около 30 хектара, или 300 000 кв. м. Другите имоти са закупени впоследствие от новите руски собственици. Тук може да видите и кой обект кога е построен.

Фирмата става еднолична собственост на Московското кметство с решение на Бургаския окръжен съд от май 2004 г.

(Адресът на Департамента на градското имущество в Москва)

Редица български медии окачествяват сделката за тези имоти като една от най-скандалните по Северното Черноморие. Справка, изготвена от Варненската областна администрация през февруари 2010 г., сочи, че московското правителство е придобило близо 80 дка в землището на село Близнаци, на цена 9.72 лв. на кв.м., въпреки че се намира непосредствено до устието на река Камчия и граничи с един от най-големите и красиви плажове по Северното Черноморие. Сходни парцели по същото време са се продавали по няколкостотин евро на квадрат

В рекламата на СОК "Камчия" се казва, че посрещат всички категории гости и прилагат собствени програми за детска и семейна почивка, за тематични ваканции, зелено училище, творчески проекти, концерти, фестивали, изложби, състезания от международен и национален ранг, спорт и здраве.

Там има хотелски комплекс "Лонгоз" (450 легла), вилно селище "Пирин" (250 легла), детски лагери "Радуга" и "Черноморски" (легла за 1200 деца), спортен комплекс "Камчия", медицински център "Здравец", учебно–възпитателен център "Юрий Гагарин", в който се помещават Частно средно училище "Юрий Гагарин" и Авиокосмически център с Планетариум, както и уникален за България амфитеатър с 2000 места, панорамен ресторант "Река Море Океан".

СНИМКА: СОК "Камчия"

Руснаците притежават още редица други площи, включително горски територии – общо близо 30 имота с десетки атрактивни сгради в тях. Повече от половината имоти са с хиляди квадратни метри площ, става ясно от справка в Имотния регистър.

Припомняме, че през декември 2019 г. Съветът за национална сигурност в Москва обсъди в присъствието на руския президент Владимир Путин преминаването на почивния комплекс "Камчия" край Варна в собственост на руската държава. Причината е, че ситуацията около този обект "деградира" и има дори проблеми със собствеността му. Това заяви външният министър Сергей Лавров по време на изслушвания в горната камара на руския парламент.

Руски сенатори зададоха следния въпрос: "Не е ли време правителството за постави точка в този спор и да създаде на базата на "Камчия" руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа?"

"Съгласен към, че това е уникален проект. Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл", отговори министърът.

Той обясни, че напоследък се били натрупали много негативни тенденции около "Камчия". "Редица здания са затворени, други са дадени под наем. Не е съвсем ясна собствеността, има дългове по кредити, натрупани са доста тревожни фактори", каза Сергей Лавров.

(Протокол от изслушването на Сергей Лавров)

Договорът за изграждане на Санaтoрно-оздравителен комплекс "Камчия" беше подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев.  

За да улесни реализирането на руската инвестиция, правителството на Станишев приема решение за нея и отпуска 7.7 млн. лв. за изграждане на 10.5 км магистрален водопровод към комплекса. Впоследствие, през 2010 г. бе открит официално детският лагер "Радуга".

Обявената тогава инвестиция бе около 40 млн. евро. След окончателното завършване на комплекса през 2012 г. вложената сума е около 120 млн. евро.

През 2016 г. обаче той изненадващо беше предложен за продажба на търг за около 66.5 млн. евро. В документацията за търга бе описано, че са обявени сгради, "обособени като отделно курортно градче за целогодишен туризъм с капацитет за настаняване на до 2000 гости едновременно. Около 600 стаи за настаняване с обща площ от над 101 хил. кв.м са разпределени в хотелския комплекс "Лонгоз", детски здравен лагер "Радуга" и "Черноморский".

Офертата включваше също център за лечение и диагностика "Здравец", вилно селище "Пирин", учебен комплекс с планетариум и др.

Аукционът по продажба на 100% от акциите на едноличното акционерно дружество "СОК Камчия" беше насрочен за 19 април 2016 г., но търгът внезапно бе отменен.

(Част от имотите на СОК "Камчия")

Няколко дни по-късно Съветът за електронни медии обяви, че е регистрирал "СОК Камчия" като телевизионен оператор, който възнамерява да разпространява по кабел 18-часова политематична програма, озаглавена "Тв "Камчия".

Изпълнителен директор към онзи период е Станка Шопова. Тя е в директорския борд на дружеството от 2008-та до 2018-та година и негов председател. До 1989 г. Шопова е председател на ЦК на ДКМС и близък сътрудник на бившия първи в България - Тодор Живков.

През февруари 2019-та с указ на Владимир Путин Станка Шопова е отличена с орден "Дружба", заради големия ѝ принос в подготовката и провеждането на световния шампионат по футбол в Русия през 2018 година. Посланикът на Русия в България тогава Анатолий Макаров също я поздрави. "Приносът на Станка Шопова в развитието на руско-българското приятелство е наистина неоценим. Пожелаваме на нея неизчерпаеми сили и енергия за реализация на нови проекти в името на доброто сътрудничество между Русия и България", заяви тогава Макаров.

От 4 години насам председател на директорския борд на СОК "Камчия" е Николай Недялков. Той е в управителния орган на сдружение "Руско-български инвестиционен клуб" и сдружение "Българо-израелска асоциация за делово сътрудничество". Собственик е на винарска изба "Свети Георги".

Заради неплатени данъци и такси в размер на близо 1 млн. лв. всички имоти и банкови сметки на "СОК Камчия" неведнъж са били запорирани от община Аврен. Последно възбраната е прекратена през юни месец 2020 г.   

(Повечето имоти са в съседство, концентрирани около хотелските и спортните комплекси)

Според ексобластния управител на Варна Стоян Пасев на практика една трета от комплекс "Камчия" е разделен измежду няколко собственика – има държавна собственост, една трета е на СОК "Камчия", една трета е на холдинг "Варна", има и няколко частници. Пред bTV той уточни, че на територията на Варна 35 000 руски граждани имат собствени имоти.

Ето точно какви туристически обекти притежава СОК "Камчия“:

- Хотелски комплекс “Лонгоз” с капацитет 450 легла;

- Атриум, басейн, фитнес зала, конферентни зали и др.;

- Детски оздравителен лагер “Радуга” с леглова база, предназначена за 600 деца и около 100 ръководители, киноконцертна зала с 600 места и обществен център за клубна и кръжочна дейност;

- Детски оздравителен лагер “Черноморски” с леглова база за 600 деца и обществен център, включващ зали за кръжочна дейност и концертна зала;

- Вилно селище “Пирин”, състоящо се от хотелска част и единадесет двуетажни вили с леглова база за 250 човека;

- Ресторантски комплекс “Кристал” с основен ресторант от 250 места, снек-бар, кафе-сладкарница и пицария;

- Лечебно-диагностичен и балнеологичен център “Здравец”;

- Учебно-възпитателен център “Юрий Гагарин”, който се състои от училище, Планетариум, авиокосмически център с музейна експозиция, Музей на славянската дружба, учебни лаборатории, лекционна зала с 250 места, помещения за детско творчество, кабинети по робототехника, спортна зала, телевизионно и радио студии;

- Спортен комплекс “Камчия”, отговарящ на всички олимпийски  стандарти, включващ лекоатлетическа писта, многофункционално поле, плувен басейн, зали за тренировки, открити игрища за футбол, волейбола и баскетбола,  и други съоръжения;

- Детски център за културни и художествени дейности и програми “Хамбарите”;

- Амфитеатър за 2000 зрители

Пазарът на имоти

Заради санкциите срещу Русия и изключването на няколко големи руски банки от системата SWIFT пречи на руснаците с имоти по Черноморието ни да ги продават. В по-редки случаи руски граждани имат сметка в българска банка, но след санкциите се оказва, че те могат да разполагат със средствата си, но не и да получават входящи преводи, коментират брокери пред специализирания сайт imoti.net. Отделно, стои пречката да се плаща в брой със сума от над 10 000 лева. А руснаците, които не искат да продават, вече се сблъскват с трудности да плащат за поддръжка - комунални разходи като ток и вода дори.

Средни цени на двустайни апартаменти по Черноморието към март 2022 г.: к.к. Боровец - 860 евро на квадрат; к.к. Слънчев бряг - 680 евро на квадрат; Свети Влас - 900 евро на квадрат; Поморие - 920 евро на квадрат; Созопол - 1000 евро на квадрат; к.к. Св. Св. Константин и Елена - 1100 евро на квадрат;

ВИЖТЕ ОЩЕКличко се обърна към България с призив и предупреждение 

ОЩЕ: Отвръща ли Русия на НАТО и Тръмп на българска територия?*

СНИМКА: СОК "Камчия"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com