Русия ни подава по-малко газ, готвим се за недостиг

4509
Русия ни подава по-малко газ, готвим се за недостиг

Европейската комисия потвърди, че Полша, Словакия, Австрия, Унгария, България, Румъния, Гърция и Италия са засегнати от намаленото от вчера подаване на газ от Русия, предаде БТА.

Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи, че ЕК е в контакт с посолството на Русия в Брюксел. За днес точните данни за намалените доставки не са известни, а за вчерашния ден Австрия е получила с една трета по-малко гориво от предвиденото по договор, в Италия намалението е било с 24 на сто, а в Полша - с осем процента.

Оперативен щаб следи газоснабдяването в страната

Във връзка с настъпилите застудявания и значително повишената консумация на природен газ във всички страни от балканския регион, Източн...

Не се намираме в състояние на тревога, всички страни в ЕС бяха в състояние да си осигурят газ, било от хранилищата, които са длъжни да поддържат, или чрез реверсивните връзки на газопроводите и доставки на втечнен газ, допълни говорителят.

По думите на Холцнер очевидно предприетите мерки от газовата криза през 2010 г. дават очаквания резултат.

Доставките на руски природен газ за България, както и обемите, които преминават транзит през страната за Гърция, Турция и Македония, са намалели с над 30%. Това заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Кирил Темелков пред агенция Ройтерс, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че България използва собствени резерви, за да компенсира намалените доставки по време на студовете.

Газпром с печалба от 31 млрд. долара

Руският газов гигант Газпром съобщи, че е постигнал чиста печалба от 940,8 милиарда рубли (31,05 милиарда долара) през първите девет ...

"Във връзка с настъпилите застудявания и значително повишената консумация на природен газ във всички страни от балканския регион, Източна Европа и Руската федерация, през вчерашното денонощие доставките на природен газ са осъществявани при много тежки условия на недостиг на количества за страните от балканския регион", се казва в съобщението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com