Руската пропаганда: Позиция-обяснение заради материала "Actualno.com с етикет за рупор на руската пропаганда - как стана така?"

5363
Руската пропаганда: Позиция-обяснение заради материала "Actualno.com с етикет за рупор на руската пропаганда - как стана така?"
Снимка: iStock

Actualno.com публикува без редакция позиция на Фондация за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ) относно наш редакционен коментар на тяхно изследване за руската пропаганда в българското информационно пространство:

Внимавайте, колеги, като представяте руската "гледна точка" – с това неизбежно ставате проводници на руската пропаганда!

В статията "Actualno.com с етикет за рупор на руската пропаганда - как стана така?" екипът на сайта actualno.com възразява на наше измерване, при което сайтът попада в топ 5 на медии, които публикуват руска пропаганда и са най-споделяни във Фейсбук.

Направихме проверка и, поради чувствителността на въпроса, преди да представим резултатите по-подробно, ето изводите:

1. Actualno.com – за разлика от другите медии в топ 5 – действително не е систематичен рупор на руската пропаганда. Въпреки това идентифицираните от нашия алгоритъм техни материали в повечето случаи наистина носят пропагандно съдържание. Т.е. грешка в измерването няма. Парадоксът, оформил се току що, е само привиден. Статиите на Actualno.com провеждат пропагандно съдържание, когато и доколкото представят руската гледна точка като цитират руски говорители и руски медии. Буквалното възпроизводство на руските официални позиции в момента неизбежно е възпроизводство на руска пропаганда. Не са малко статиите на Actualno.com, в които руската гледна точка е водеща и натежава като основно послание, дори и когато в същите материали има и контра-позиция.

2. При измерванията ни Actualno.com не попада сред медиите, които най-често качват пропагандно съдържание, а само сред медиите, чието пропагандно съдържание бива споделяно най-често във Фейсбук. Вероятно Actualno.com като цяло има много силно влияние във Фейсбук (това не сме мерили), но със сигурност статиите, в които натежава руската гледна точка, биват твърде често споделяни там.

Оттук и съветите ни: Колеги, не възпроизвеждайте буквално руските позиции, а се опитвайте всеки път да демаскирате пропагандния елемент в тях! Иначе, волно или неволно, ги промотирате или най-малкото губите контрол върху употребите им в социалните мрежи.

А сега по-прецизно:

Проучването "Руската пропаганда в българските медии онлайн. Фейсбук медии (Трета част)" е базирано на автоматично търсене по ключови думи чрез системата CrowdTangle – една от малкото системи, които позволяват анализ на големи масиви от данни във Фейсбук. Всяко автоматично търсене по ключови думи е повече или по-малко неточно и дава отклонение в резултатите, тъй като то не отчита поставянето на дадени позиции в кавички като коментари на случващото се. При нашите търсения стандартното отклонение е 15-20%. Т.е. 15-20% от базата данни са статии, които възпроизвеждат ключовите думи, но не възпроизвеждат пряко тезите на руската пропаганда – те най-често цитират пропагандатори, които ги използват, или пък просто думите са използвани в съвсем друг контекст. Подобно отклонение или "разсейване" на резултатите, когато е контролирано в определени граници (тук до 20%), по никакъв начин не пречи на изводите относно общите тенденции: вероятностното мислене е естествената парадигма на съвременната наука. Резултатите на actualno.com са на границата от тези 15-20% - т.е. действително има значим брой идентифицирани от системата статии, които са ефект на "разсейване" – и по това страницата се различава качествено и количествено от останалите 3 в топ 5 на класацията – informiran.net, pogled.info и epicenter.bg, - където разсейването е по-малко. Следва да се отбележи, че върху базата данни от CrowdTangle не е работено ръчно, т.е. резултатите са механични и не са нагаждани по ничие усмотрение.

За да бъдат разбрани резултатите обаче, трябва също да се отчете спецификата на руската пропаганда след началото на войната – тя спира да бъде продукт на специфични руски хибридни медии, става напълно официална позиция и започва да се разпространява чрез речите на официалните говорители на Руската федерация, които няма как да не бъдат цитирани в общия новинарски поток. Още повече, че големите руски новинарски агенции (РИА Новости и ТАСС) също се превръщат в системни проводници на вече официализираната пропаганда. Оттам тя прониква в много български медии, които нямат цел да пропагандират конкретни съдържания. Страницата на actualno.com не е едностранчива: тя се характеризира както с фокус върху руската позиция през цитирането на източници като ТАСС и РИА Новости, така и с акцент върху гледни точки, които я оспорват (например, публикувани интервюта с Иво Инджев и Асен Генов). Първият тип новини представят руското пропагандно съдържание като приоритет, като водещо послание, макар често като контрапункт в статиите да е вмъкнато нещо като опровержение или "друга гледна точка" – именно такива новини попадат в нашата база данни. Примери:

Ще признае ли Путин независимостта на ЛНР и ДНР - решението се очаква тази вечер

Путин съобщил на Шолц и Макрон, че ще признае независимостта на ДНР и ЛНР

Парламентът на ДНР ратифицира Договора за приятелство и взаимопомощ с Русия

ЛНР и ДНР започнаха офанзива с подкрепата на руските въоръжени сили

ДНР и ЛНР периодично съобщават за превземането на градове и села, които са били под контрола на Киев

Над 61 000 жители на Донбас са евакуирани в Русия (ВИДЕО)

Част от Запорожие реши да се присъедини към ДНР

Путин иска от Макрон и Шолц да спрат украинските националисти

Трябва да се отбележи и още една специфика на изследването – във Фейсбук от значение е не само конкретното споделено съдържание, а това как публиката реагира на него и посредством това го разпространява и преработва. Ще дадем два по-отчетливи примера. Първият фигурира в доклада: ключови утвърдени медии като БТВ и Дойче веле фигурират в измерванията, защото допускаме, че е възможно да са обект на тролски атаки – завишените стойности при интеракции и коментари показват това (Впрочем, базата данни позволява и сравнение между представянето на тези, които са критици на руската пропаганда и поради това попадат в извадките, и баш пропагандистите. Например, Мартин Карбовски се класира много по напред от Иво Инджев). Не е изключено подобен ефект да е налице и при actulano.com. Това обаче е хипотеза, която има нужда от допълнително проучване.

Вторият пример е свързан с новини на actulano.com, които отразяват официалната руска позиция. Тук ще споделим три новини, които се позовават на ТАСС и РИА Новости. Това са новини, които след това са копирани като линкове и са споделени в други страници. В нашата база данни от 260 споделяния на новини от actualno.com, 216 са точно на тези три новини. Примерът показва как представянето на руската гледна точка понякога прави медиите недоброволни съучастници в пропагандата.

Ето и трите новини:

Новина 1: Бойците от "Азовстал" искат евакуация в Турция, според Пушилин (източник - РИА Новости)

Споделена 69 пъти от 260 общо споделяния.

Новина 2: Лавров обяви началото на следващия етап от "специалната операция" в Украйна (източник ТАСС)

Споделена 73 от общо 260 споделяния.

Новина 3: Украински националисти са превзели български кораб в Мариупол, МВнР отрече

Споделена 69 от общо 260 споделяния.

Actualno.com споделя тези новини само по веднъж, а завишените показатели се дължат от копиране на линка и споделяния в други страници. Същевременно, позоваването на ТАСС и РИА Новости неизбежно прави така, че този тип новини да влизат в радара ни. Actualno.com не може да носи отговорност за употребата на публикациите си от онлайн аудиторията, но дори минималното допускане на пропагандни разкази е способно да надигне истинска вълна в социалните мрежи, какъвто е конкретният случай.

В заключение: Методиката ни не бива да бъде оспорвана наедро. Тя има преимуществото да показва общите тенденции при представянето на войната в Украйна и при провеждането на руските пропагандни наративи в българските медии по-общо. Разбира се, за да се избегнат недоразумения, понякога трябва да се навлезе в повече детайли. Като сме оставили actualno.com в класацията без специален коментар, който да отличи тази медия от другите, които са там, явно сме ги обидили, а и, по-лошо, създали сме може би в публичното пространство привидност, че всички те са в еднаква степен пропагандисти. За това съжаляваме!

Но както главният редактор на actualno.com Ивайло Ачев сам заявява в бележката в края на критичния към нас текст, и те трябва още да се постараят, за да избегнат възможността в бъдеще отново да попаднат в някоя такава класация.

Екип на ФХСИ: Димитър Вацов, Милена Якимова, Вероника Димитрова, Любомир Дончев, Валентин Вълканов

ОЩЕ: Спорът между Actualno.com и ФХСИ за руската пропаганда: Последни бележки под линия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com