Над 61 000 жители на Донбас са евакуирани в Русия (ВИДЕО)

3233
Над 61 000 жители на Донбас са евакуирани в Русия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Над 61 000 жители на ДНР и ЛНР са пристигнали в Русия, след като миналия петък беше обявена евакуация в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. Това съобщи Александър Чуприян, изпълняващ длъжността ръководител на руското Министерство на извънредните ситуации. "За една нощ броят на жителите на Донбас, пристигнали в Русия, нарасна до над 61 000 души", каза той.

Чуприян заяви, че повече от 1000 жители на Донбас, евакуирани в Русия, са получили плащания от по 10 000 рубли или около 114 евро. "Получихме около 4000 заявления, а над 1000 души вече получиха плащания. Сигурен съм, че в близко бъдеще този брой ще се увеличи значително", каза той.

Бившият посланик на Украйна у нас: Не знаем какво е в главата на Путин

Всеки един сценарии е възможен. Не знаем какво е в главата на Владимир Путин. Подготвяме се за най-лошото. Това каза в ефира на Нова те...

Чуприян заяви, че при малък брой от евакуираните са открити положителни проби за коронавирусна инфекция. По думите му за положителните случаи се предприемат мерки, стигащи до хоспитализация. Той уточни, че вече са направени около 1500 PCR теста.

През последните дни ситуацията в Донбас сериозно ескалира – Киев и Москва взаимно се обвиняват в нарушение на споразуменията и редовен обстрел, включително с използване на забранена техника. Поради заплахата от нахлуване на Украйна в двете самопровъзгласили се републики, жени, деца и възрастни хора започнаха да се евакуират в руските региони още от петък, когато потеглиха първите осигурени автобуси, а много от хората пресичат границата с Русия и с личните си автомобили. В населените места на Донбас хората се редят на дълги опашки пред банкоматите и магазините за хранителни стоки на фона на воя на сирените на гражданска защита.

Същевременно в Луганск започна доброволна мобилизация на мъже над 55 години, според указ на ръководителя на самопровъзгласилата се република, публикуван на официалния правителствен сайт. Преди това още в петък стартира и задължителната мобилизация на 18-55-годишните. "Призовката си я получих на работното ми място. Изобщо не съм мислил да отказвам – веднага дойдох в сборния пункт“, казва един от мобилизираните пред РИА Новости. „Трябва да защитим нашите градове, републиката. Не искам бандеровците да влизат в къщите ни“, добавя той. Сред първите мобилизирани има мнозина, които са воювали в народната милиция през 2014-2015 г. 

Наблюдателната мисия на ОССЕ, разположена по демаркационната линия, отделяща Украйна от двете самопровъзгласили се републики, контролирани от проруски сепаратисти, отчете в началото на уикенда най-малко 1600 нарушения на примирието, за които и двете страни поемат отговорност. Берлин и Париж препоръчаха на своите граждани да напуснат украинската територия. Русия "се готви за най-голямата война в Европа от 1945 г. насам", обяви британският премиер Борис Джонсън. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също заяви, че Путин подготвя руските войски за удар. Едновременно с това посолството на САЩ в Москва отправи спешно предупреждение към американците, живеещи в Русия, като ги посъветва да напуснат страната. Като причина се изтъква заплахата от нападения в търговски центрове, метростанции и други обществени места в големите градове, включително Москва и Санкт Петербург.

Руски сепаратисти: Украйна готви атентат с многобройни жертви

Украинските специални служби подготвят провокация, според официалния представител на Народната милиция на руските сепаратисти в Луганск...

Още: Путин: Ситуацията в Донбас ескалира, ГКПП са отворени за евакуация (ВИДЕО)

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com