Ще признае ли Путин независимостта на ЛНР и ДНР - решението се очаква тази вечер

4974
Ще признае ли Путин независимостта на ЛНР и ДНР - решението се очаква тази вечер
Снимка: GettyImages

След провелото се днес, 21 февруари, извънредно заседание на Съвета по безопасност руският президент Владимир Путин обяви, че в по-късните часове на днешния ден ще обяви решението си относно признаването на независимостта на двете сепаратистки републики – Донецка и Луганска. „Чух вашето мнение, решението ще бъде взето днес“, каза Путин в края на заседанието. На него присъстваха членовете на Съвета за сигурност, сред които министър-председателят Михаил Мишустин, външният министър Сергей Лавров, министърът на отбраната Сергей Шойгу, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев и др.

От изказванията на Съвета стана ясно, че по мнението на руските държавници Донбас не е нужен нито на Украйна, нито на европейските й съюзници, които очакват от Русия да поеме цялата отговорност за сринатата икономика на областта, включително за финансовото й подпомагане. САЩ и Европа не искат решаване на конфликта в Донбас, а по-скоро неговото замразяване, смятат те. Украинската страна пък, според твърденията им, не желае тази област да има отделен статут, както и не възнамерява да спазва Минските споразумения. "Юридически кретенизъм" беше едно от определенията на създалата се ситуация.

С какво ще се отбранява Украйна, ако Русия нападне - сравнение на въоръжението на двете страни

С какво въоръжение разполагат руските войски и как Украйна би могла да им даде отпор? Руският президент Владимир Путин е разположил по ...

Путин като доброто ченге: Няма да признава Донецк и Луганск за независими

Бяха посочени и конкретни цифри - 68,5 хиляди души до момента са евакуирани от ДНР и ЛНР в Русия. В Донецк няма вода, а в Луганск 2/3 от града е без газ, което прави невъзможен животът на обикновените граждани, които масово го напускат.

Освен това руските дипломати съобщиха за случаи на попадане на артилерийски снаряди на територията на Русия, по-конкретно в Ростовска област, като по мнението им не става въпрос за стихиен огън, а за предварително планиран обстрел от страна на украинските сили. Според тях Украйна е в процес на подготовка или на диверсия, или на военно приключване на въпроса с Донбас – те напомниха и за днешния случай на нарушаване на границата на Русия и ликвидирането на 2 групи украински диверсанти – петима убити украински войници и един заловен в плен.

Седем години реален геноцид, постоянно обстрелване, неизплащане на пенсиите, цивилни жертви - това са резултатите от несекващия конфликт през последните години според членовете на руското правителство. Киевският марионетен режим не само не иска, но и не може да реши каквото и да било, посочиха те. Жителите на ЛНР и ДНР, наричани сепаратисти, искат правото да говорят на руски език и да живеят мирно, а не да се крият в подземия. Вместо това дотук има два опита за насилствено завладяване на територията от страна на Украйна и хуманитарен геноцид спрямо населението на Донбас. За Украйна това е просто територия, за Русия – това са нейните граждани, обявиха руските държавници.

В Донецк: Киев е разработил настъпателна операция за прогонване на рускоезичното население

Разузнаването на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) се сдоби с плана на украинската армия за настъпателна операция в Д...

В свой коментар във Фейсбук по повод този Съвет и чутото от него, професорът по политически науки Евгений Дайнов посочи следното: "Тези хора са съвършено отвъд всичко. Живеят в свят, който не съществува - но който, мислят си те, им е подчинен. Присмиват се на слабостта на Запада, спомнят си как без проблем "освободиха" една-трета от Грузия и Крим. Явно ще освобождават още, "с шуточками и прибауточками". Не виждам, как може да бъде избегната някаква ограничена война. Не и с такива хора насреща. Не и когато в момента лансираха съвсем нова лъжа относно 2014-та: че били принудени да се намесят, тъй като ешелони въоръжени до зъби бандеровци били се придвижвали към Донбас и Крим."

Още: Донецката и Луганската република с официален призив Путин да признае независимостта им

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа