Ръководството на СУ помоли за разбиране към окупацията

38140
Ръководството на СУ помоли за разбиране към окупацията

След продължило няколко часа заседание на Ректорския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и разговор с представители на „Ранобудните студенти”, от СУ оповестиха, че засега няма да предприемат действия срещу протестиращите.

Решението на Ректорския съвет, което е обсъдено и със студентите, е да има извънредно заседание на Академичния съвет на СУ в понеделник, 28 октомври, от 14:00 часа. На това заседание ще бъдат обсъдени мерки с цел избягване на административен хаос.

Окупацията на СУ няма нищо общо с демокрацията, каза Янаки Стоилов

Остри критики към действията на студентите в Софийския университет отправи депутатът от БСП Янаки Стоилов, който е и преподавател в уче...

От ръководството на СУ призовават всички студенти, преподаватели и служители на университета да проявят разбиране към окупацията. Докато тя е в сила, няма да има учебни занаятия.

„Аз лично казах, че смятам, че сега не е времето за окупация, не е мястото и начинът. Студентите имат абсолютно право на протест, когато не са съгласни, но не са избрали правилно времето, мястото и начина”, заяви ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

„Няма значение дали е един или сто, нека не говорим за бройки. Тук се говори за морална позиция. В понеделник ще ви обясня какво решение е взел Академичният съвет”, уточни проф. Илчев.

Попитан дали студентите са получили ключ от охраната, той отговори: „Не знам. Тук е началникът на охраната, управителят на сградата е тук през цялото време, както и цялата охрана, но ще проверя”.

Токушев: Окупацията на Софийския университет е политически акт

Оценявам тази окупация като политически акт. Откакто съм председател на Конституционния съд, не съм работил под такъв натиск. Това заяв...

Междувременно на страницата на „Ранобудните студенти” във Facebook беше публикувано поздравление към професор Димитър Токушев, председател на Конституционния съд, за именния му ден. Също там се появи съобщение, че символично български студенти ще блокират за кратко главния вход на Университета в Грьонинген, Холандия, в знак на подкрепа на блокадата в СУ.

Оказа се и също, че не всички преподаватели, които искат да подкрепят протеста, са разбрали за днешната среща в двора на СУ от 12:30. Отново във Facebook е организирана група, в която преподаватели се записват и желаят да се присъединят към възпитаниците си с искане за оставка на Народното събрание, а срещата е насрочена за 18:00. Във Facebook групите, в които се организира протестът ДАНСwithme, беше обявено, че днес шествието с искане за оставка на сегашното управление ще започне от сградата на Софийския университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com