С какви проблеми се срещнаха потребителите при покупките за празниците?

1769
С какви проблеми се срещнаха потребителите при покупките за празниците?
Снимка: iStock/Guliver

Неработещи кодове за отстъпки при пазаруване през Интернет, фалшиви стоки, непредоставяне на инструкции за употреба на електрически уреди и съмнение за опасност, маркиране на артикули с намалени цени на редовните им цени. Това са част от проблемите, с които са се срещнали последователи на онлайн платформата „Ние, потребителите“ при покупките покрай отминалите коледно-новогодишни празници, разказа  основателят на проекта Габриела Руменова.

Когато потребителите установят, че предоставеният индивидуален код за отстъпка от 10% или 15% не действа и се възмутят с коментар в страницата на търговеца в социалната мрежа, негов представител се извинява и му дава глобален код за отстъпка от 1%. Понякога новата „оферта“ е придружена с обяснението, че първоначално изпратеният индивидуален код не действа за някои категории продукти. Или че код, какъвто потребителят е въвел, нямат. В подобна ситуация следва да бъдат изяснени първоначално обявените официално от търговеца условия за предоставяне и ползване на кодовете за намаление на цената. При неспазването им от негова страна е налице нелоялна търговска практика, която следва да бъде санционирана и забранена от Комисията за защита на потребителите.

За какво да внимаваме при вземането на бърз кредит?

Ако потребителите решат да изтеглят бърз кредит за разходи около празниците или през януари и февруари, които традиционно са най-трудни...

„Масово инструкциите за употреба на техниката са на китайски, както се оказа и за закупения от мен вакуум масажор“, разказва потърпевша. Тя се оплаква от липса на указание, че няма стоп копче и при изпробването на уреда едва не изгорила дъщеря си, като уточнява, че цената му не е никак ниска – 70 лв. „Като им се оплаках, веднага намалиха цената наполовина! Много органи и никой не гледа. Поисках тест, но не ми се полагало да го отворя“, споделя още дамата. За безопасността на електрически уреди трябва да следи Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, а за спазване на законовото изискване за предоставяне на инструкции на употреба на български език отговаря Комисията за защита на потребителите.

Друг сигнал е свързан със закупуване през Интернет на парфюм за над 100 лв., който се оказва менте, а търговецът отказва всякаква обратна връзка с клиента си. След съдействието на експертите от „Ние, потребителите“ парите бяха възстановени само за ден. Ако човек закупи фалшиви стоки, следва да сигнализира органите на реда и Патентно ведомство, при съмнение за опасност на козметични продукти – Министреството на здравеопазването, а при нелоялни търговски практики – КЗП.

Постъпили са и оплаквания за недействителни намаления, липса на промоционални артикули, по-високи цени на дадени стоки в онлайн магазина на търговец в сравнение с физическите му обекти и др.

На потребителите бяха дадени безвъзмездно насоки и помощ в комуникацията и подготвянето на писмени жалби до търговците за уреждане на казусите.

Как потребителите да се предпазят от некоректни оферти при покупка на телефони и смарт часовници?

Потребителите да бъдат особено пресметливи при разглеждането на оферти за покупка на едни от най-търсените подаръци за Коледа и Нова го...

А имаше и един пример за добра практика, която четири млади момичета споделиха с нас. Спонтанно решили да посрещнат новата година в Сливен, запазили като на шега къща за гости и макар да тръгнали със съмнения, останали приятно изненадани, когато видяли, че домакините ги чакали на гарата, а в къщата на масата имало приготвени за тях напитки и храна.

ОЩЕ: Потребителите ще имат по-висока защита онлайн от опасни продукти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество