С кампанията "Няма да ме хакнат" европредседателството вече започна за българските деца

874
С кампанията "Няма да ме хакнат" европредседателството вече започна за българските деца
Снимка: Actualno.com

Най-истинският старт на българското председателство е с децата. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова по време на днешното така наречено детско откриване на председателството почти седмица преди същинския официален старт на 11 януари, цитирана от Агенция "Фокус".

На събитието беше обявено началото на национална кампания "Нама да ме хакнат".

15 бъдещи дипломати ще работят за успешното Българско председателство на ЕС

Със старта на Българското председателство на Съвета на ЕС започна и професионалният път в сферата на дипломацията за 15 стажант-аташета...

"Думите са излишни. Децата са нашият заряд, нашият капитал, нашето бъдеще, нашата гордост и всички ние вярваме, че през тези прекрасни млади деца, даваме най-добрия и най-истинския старт на българското председателство. ЕС, България като част от ЕС и неговото бъдеще е за тези деца", заяви Павлова в тържествения си поздрав към децата. "Ако не сте вие с вашите умения и таланти, ние не можем да постигнем нищо", каза им тя.

Стартът на кампанията "Няма да ме хакнат" беше обявен от еврокомисаря Мария Габриел. Целта на кампанията е да покаже на младите хора колко важно е да имаме навици да се пазим в интернет, поясни тя. "80% от кибератаките се дължат на човешка грешка, невнимание, непознаване на част от нещата, случващи се в интернет", коментира Габриел. 

Кампанията ще продължи шест месеца по време на цялото българско председателство. "Думичката "сигурност" е ключова, защото новите технологии носят невероятни възможности, но те могат и да са свързани с опасности, особено сред младите хора. Затова е важно те да знаят какво означава да не те хакнат", поясни Габриел. "Без доверието на гражданите в новите технологии в цифровата среда, ние не бихме могли да постигнем резултатите, които сме си набелязали", допълни тя.

"Днес 80 млн. европейци никога не са си служили с интернет, а 169 млн. европейци нямат основни цифрови умения. Трябва българското председателство, държавите-членки, младите хора да направим решителни крачки в тази посока", коментира още Мария Габриел и прогнозира, че съвсем скоро - след 2020 г. - за над 90% от работните места ще се искат основни цифрови умения. По думите й новите технологии дават невероятни възможности, но основното нещо остава човекът и "най-важният въпрос е да се запази човешкото лице на цифровизацията".

За управляващите европредседателството ще мине по план

С официална церемония в Народния театър "Иван Вазов на 11 януари ще бъде открито председателството на Съвета на Европейския съюз. ...

Българският еврокомисар обеща по време на българското председателство да се поставят ключовите теми, свързани с електронните комуникации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com