С колко ще поскъпне водата - засега мъгла, но цената изглежда ще скочи

7384
С колко ще поскъпне водата - засега мъгла, но цената изглежда ще скочи
Снимка: Pixabay

Средно с около 20% се очаква да поскъпне водата, но на места се планират и по-сериозни увеличения. Обикновено промяната на цената влиза в сила от 1 януари.

На този етап най-евтина е водата в Пазарджик – по 1,64 лв. с ДДС на кубик. И макар да е планирано поскъпване, ВиК-то там пак изглежда ще остане с най-ниска цена за първата година от новия петгодишен регулаторен период.

Инж. Иванов: Всичко поскъпва, няма как и цената на водата да не се увеличи

Шоковото увеличение на цената на водата се налага, защото всичко поскъпва. Цената на ВиК услугите е съставена от ел. енергия, материали...

Общата стойност на водата се определя от сбора между три компонента – доставяне на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води. По закон тя е еднаква за всички населени места в територията на дадената ВиК-асоциация. С тази разлика, че там, където няма пречиствателни станции, такса за пречистване не се начислява.

Рано е още да се каже къде водата ще е най-скъпа, защото все още няма одобрени бизнес планове за следващия регулаторен период – от 2022 до 2026 година. На няколко оператора са разглеждани бизнес плановете, има и доклади съответно, но заседания за утвърждаване на новите цени дори за разглежданите още не са насрочени.

Във Враца очакват за първата година след одобрение от КЕВР с около 20% ръст на цената, като сега тя е 3,26 лева на кубик. Според управителя на държавното ВиК дружество Ангел Пристойски стойността ѝ ще се покачи и това е обусловено от цялата икономическа обстановка в страната – с шоковото поскъпване на ел.енергията и горивата.  

"Още нямаме решение на КЕВР, но общо за услугата - водоснабдяване, отвеждане и пречистване, увеличението ще бъде около 35%. Новата цена, която предлагаме, е около 3,88 лв. с ДДС. Бизнес планът ни е преработен тази година, но не е приет от КЕВР още. В цената сме включили увеличението на ел.енергия, горива, материали, всичко", посочи управителят на ВиК в Кърджали Славчо Славков. Сегашната цена на живителната течност там е 2,65 лв. на кубик.

За Сливен имаше индикации, че водата ще поскъпне драстично, като сега тя е 2,38 лв. на кубик с ДДС. Предложението, внесено в КЕВР от миналата година, е за 4,51 лв. с ДДС, или с 89% увеличение. Пределната цена вече е намалена.  

По следите на изтеклата вода - къде е ефективният контрол при ВиК

Водата е едно от най-големите богатства на България. Чистата вода е право на всеки, но друг е въпросът колко от градовете и селата имат...

"Знаете, че ползваме компенсации. Има разлика от цената на електроенергията по фактура и това, което е заложено в бизнес плана. Сега правим различни варианти на бизнес плана и ако ви кажа нещо, което не знам все още със сигурност, може да предизвикаме буря в чаша вода. По-конкретен мога да бъда към края на месеца. Продължаваме да работим с КЕВР. Те коригират, ние правим корекции и ги внасяме, те разглеждат, връщат, после ние пращаме отново предложение. Виждам, че се опитват да намалят цената, като работят основно с компенсациите. Тази цена - 4,51 лв. на кубик, няма как да стане, тъй като с компенсациите можем да натиснем цената надолу. Зависи обаче колко време ще ги получаваме. Реално в цената на водата няма да се включи цената на електроенергията, така го виждам аз", посочи Севдалин Рашев, управител на ВиК в Сливен.

Ръстът, който се очаква за Благоевград, е от 2,27 лв. цената на водата да отиде на 2,63 лв./куб, което означава увеличение от близо 16%.

Предложението на ВиК в Ловеч е от 3,15 лв. тя да се увеличи на 3,40 лв./куб., или ръст от близо 8%. Ако КЕВР одобри бизнес плана на водното дружество в Габрово, цената от 2,62 ще отиде на 3,40 лв., или ръст от близо 30%. 

Във Велико Търново обаче увеличението може да е с около 47% - от 2,39 на 3,52 лв. на кубик. В Монтана поскъпването клони към 22,8% - от 3,12 лева, при одобрение от КЕВР, един кубик ще струва 3,83 лв. с всички компоненти в него, в Русе питейната течност се увеличава с 31% - от 2,94 на 3,87 лв. на кубик.     

Над 4 лева за кубик се очаква да плащат в Стара Загора – от 3 лева на 4,14 лв. с ДДС за кубик, или 38% ръст. В Плевен сега плащат 2,95 лв., а при одобрение на бизнес плана на ВиК дружеството цената ще стане 4,08 лв. на кубик, или ръст повече от 38%. 

Близо 60% от водата във ВиК се губи

Общите загуби на вода в общественото водоснабдяване (ВиК) достигат цели 57.4% от подадените количества през 2020 година, сочат данните ...

ОЩЕ: Цената на водата в София няма да се увеличава тази година

"Предложените от ВиК операторите цени са за петгодишен регулаторен период, който започва от 1-ви януари 2022-ра и завършва в декември 2026-та. Предишният период беше 2017-2021 г. Тоест, те са направили едни дългосрочни бизнес планове и цени за петгодишен период. В тях има разбивки за всяка година как ще се променят цените. Те обаче влизат в сила в момента, когато са утвърдени. Регулаторният период е започнал, но нашият стремеж е възможно най-бързо да ги утвърждаваме, за да може да се реализират инвестициите така, както са разписани. Да не стане примерно декември 2022-ра и 11 месеца от петгодишния план да е минал. Принципът е ако се приеме решение през месец май, планът и цените да влязат в сила от 1-ви юни“, поясни говорителят на КЕВР Георги Спасов.

Досега са обсъдени плановете на Плевен, Монтана и Троян.

Ако те бъдат приети до края на май, автоматично от 1-ви юни влизат в сила новите цени. Такъв е бил винаги принципът досега - цените влизат в сила в месеца, следващ месеца на приемането им.

Славов уточни, че досега не са приети никакви решения за одобрение на бизнес планове на ВиК оператори. Провеждани са само открити заседания за обсъждане, като част от цялата процедура по утвърждаване на плановете. Решенията за утвърждаване се взимат впоследствие на закрити заседания.

Два месеца след материал-предупреждение на Actualno.com: Пак се говори за липса на вода заради сметките за ток на ВиК

Голяма част от ВиК операторите са заплашени от фалит. Най-засегнати са ВиК в Североизточна България – Шумен, Разград, Добрич. Веч...

Важно е да се отбележи, че за всяка област в страната има утвърдени социално поносими цени на водата. Това е показател, който операторите и КЕВР ползват от Националния статистически институт за доходите на домакинствата.

"Съгласно Закона за ВиК услугите това е максималната цена на водата, която по никакъв начин не може да се надхвърля. По този начин законът гарантира, че тя няма да е над социално поносимата цена и хората ще могат да ползват тази услуга", допълни Славов.  

Прогноза: От юли ВиК дружествата вдигат цената на водата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество