Само 160 милиона не са договорени по програмата за растеж

10877
Само 160 милиона не са договорени по програмата за растеж
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Около 160 милиона лева от публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите" ще върнат в бюджета общини и министерства. Това предвижда проектопостановление на служебното правителство.

Фондът бе създаден в началото на годината от правителството на Пламен Орешарски, за да финансира проекти на общини и министерства, за които няма евросредства. Тогава бяха разпределени 500 милиона лева, припомня "24 часа". Едва 70 милиона от отпуснатите им 289 милиона са усвоили до този момент общините. Има обаче подписани договори за 230 милиона. Недоговорени са 60 милиона лева.

Захариева: Спрените средства по ОП "Регионално развитие" се възстановяват

От миналата седмица активната работа между сертифициращия орган и управляващия орган доведе до това, че спрените плащания се възстановя...

14,5 милиона лева пък са разплатени дотук по програмата от централни ведомства. Всички са по проекти на АПИ. Министерствата обаче имат сключени договори за 95,5 милиона от отпуснатите 210,3 милиона, или недоговорени са 100 милиона.

Именно недоговорените средства ще бъдат върнати в бюджета според проекта, предложен от финансовия министър Румен Порожанов. Постановлението дава отсрочка на общините и министерствата да договорят и останалите средства, които са им били отпуснати до 15 септември. Правителството ще забрани и пренасочването на средства от фонда за други проекти, които първоначално не са били финансирани.

Плановете на Порожанов са 160-те милиона да бъдат прехвърлени към разплащане на проекти по спрените европрограми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com