Сандов: Трябва да обърнем негативната посока, в която върви околната ни среда

1674
Сандов: Трябва да обърнем негативната посока, в която върви околната ни среда
Снимка: БГНЕС

Тази седмица ще представим Годишния доклад за състоянието на околната среда в България. Това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред БГНЕС. По думите му докладът ще ни представи някои много тревожни данни, като например, че спрямо предходния месец са отчетени по-ниски нива на водата в реките.

„Това е годишният доклад за състоянието на околната среда. Той говори и казва как на практика екосистемите гарантират съществуването ни тук. Показва трендове, например за завишаване на температурата, за речния отток и за снеговалежите, за състоянието на определени компоненти, които са вредни за околната среда. Това са тежки метали, това са въглеродни емисии, това са други компоненти, които замърсяват средата, водата, почвите, въздуха. Така, че този доклад на практика ни показва състоянието на самата околна среда на годишна база и ни дава възможност да си направим оценка накъде вървим“, каза той. И подчерта, че страната ни върви „в негативната посока и трябва да обърнем този тренд“, тъй като „това е изключително важно, както казахме, за тези след нас, но и за самите нас, защото ние сме в едно поколение, което вече вижда последствията от тези действия, които човечеството има спрямо околната среда“.

Окончателно: Сандов забрани вноса и развъждането на норки

Заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов забранява вноса и развъждането на вида американска норка (визон) (Neovi...

На въпрос на какво се дължи понижаването на нивото на водите в реките спрямо предходния месец министър Сандов отговори: „Ако си спомним през месец май почти не валя. В същия момент имаше топли дни през април, които голяма част от снеготопенето се изтегли по-рано във времето, така че най-драстичното, което аз видях в този доклад, е този много сериозен спад на речния отток – 35 – 40% спрямо месец април.“

Той заяви, че това влияе пряко върху екосистемите. „За щастие, ние бяхме достатъчно предвидливи и не позволихме сериозни изпускания на язовирите през месец март и месец април, което гарантира все пак да има достатъчно питейна вода в значимите язовири за цялата година за населението, защото ако ние бяхме допуснали едно такова по-сериозно изпускане на язовирите, заради страх от наводнения или заради прекомерна нужда на електроенергия, произвеждана от ВЕЦ-ове от тези язовири, ние можеше да се озовем в една много неприятна ситуация да нямаме гаранция за питейните нужди на населението през летния и есенния период“, съобщи Сандов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com