Седмицата в абсурди (7 - 11 май)

5281
Седмицата в абсурди (7 - 11 май)
Снимка: Колаж

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 7 май

МАСОВ БОЙ С НОЖОВЕ, БУТИЛКИ И ЮТИИ МЕЖДУ БЪЛГАРИ В ГЪРЦИЯ

Българи са предизвикали масово сбиване в Траганос, Западен Пелопонес. Участвалите в боя били повече от 15 души, като в мелето са използвани ножове, счупени бутилки и дори ютии.

Коментар на Actualno.com: Само българският побойнически гений може да определи ютията като хладно оръжие.

Вторник, 8 май

АНГАЖИМЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ БОРИ С МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ - 0,82%

Въпреки широко декларираната "борба" на правителството с мръсния въздух се оказва, че България не може да усвои почти никакви европейски средства, насочени към подобряването на околната среда. Справка показа, че страната ни е усвоила точно 0,82% от парите, предвидени за справяне с проблема с мръсния въздух по програма "Околна среда".

Коментар на Actualno.com: Не усвояваме пари не от некадърност, просто нямаме нужда. Въздухът е леко мръсен за съвсем малко зимата, не си заслужава цялата бумащина.

СПОРЕД ДАННИ НА ГДБОП: ТЪРСИМ КОРУПЦИЯ, НО НЕ Я НАМИРАМЕ

Корумпирани държавни служители в България няма - или поне министерствата не намират такива сред служителите си. Такава изглежда картината, поне ако съдим по думите на началника на ГДБОП Ивайло Спиридонов, според когото инспекторатите, чиято задача са именно проверки за това как се изпълняват служебните задължения, не са подали нито един сигнал за корупция до службите.

Коментар на Actualno.com: Сега вече могат да спрат долните спекулации, че ни липсва воля за борба с корупцията. Ние воля си имаме, просто липсва корупция.

НАЙ-МЛАДИЯТ ИГУМЕН У НАС ХВАНАТ ДА КАРА ПИЯН И БЕЗ КНИЖКА

Най-младият игумен в България - хванат да шофира пиян, с близо 3 промила алкохол в кръвта. Това се е случило на навръх Гергьовден. Отчето дори се оказал неправоспособен, защото никога не е имал шофьорска книжка.

Коментар на Actualno.com: Какъв е проблемът? Сред 10-те божи заповеди няма "Не карай пиян и без книжка".

Сряда, 9 май

БИЗНЕСЪТ ПРЕДЛАГА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ДА Е БЕЗПЛАТНО, НО ЗАВЪРШИЛИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ

Бизнесът предлага висшето образование да е безплатно, а завършилите задължително да работят определено време в България, около 5 години например.

Коментар на Actualno.com: Българският бизнес винаги има идеи, които се реализират със 100% държавни пари и 0% негово усилие. Следващото предложение - държавата да направи образованието безплатно, а след това завършващите да работят за бизнеса - отново безплатно.

СИГНАЛ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА НА ПРОКУРАТУРАТА С ИВАНЧЕВА ОТИДЕ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ В ПРОКУРАТУРАТА

Сигнал на Гражданско движение БОЕЦ до Инспектората на ВСС (ИВСС) относно потенциално превишаване на правомощия от страна на прокуратурата беше прехвърлен от ИВСС на ... прокуратурата!

Коментар на Actualno.com: Нищо, че на нас не ни изглежда така, със сигурност има някаква логика. В края на краищата, кога се е случвало съдът и прокуратурата да взимат нелогични и абсурдни решения?

ДЕЛОТО "КТБ": 5000 СТРАНИЦИ ОТ ОБВИНЕНИЕТО ЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗЧЕТЕНИ НА ГЛАС

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) започна по същество. В началото Специализираният наказателен съд уважи искането на адвокатите целият диспозитив на обвинителния акт да бъде изчетен. Става въпрос за около 5000 страници. Прокурорите пък обявиха, че това се използва за забавяне на делото.

Коментар на Actualno.com: Като свършат, да прочетат в оригинал "Престъпление и наказание". През това време - всички гледат "Дързост и красота", и без това я караме само на сапунки.

Четвъртък, 10 май

СЪДИИТЕ НЕ ИСКАТ ЕВРОПЕЙСКА ПРОВЕРКА НА СЪДИЛИЩАТА

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска от правителството да изтегли искането си за функционален анализ на Върховния административен съд и останалите административни съдилища.

Коментар на Actualno.com: Как се изненадахме просто...

ПРОКУРАТУРАТА НЕ ПОЖЕЛА ДА СМЯТА КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ СЕ ЧЕТЕ ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ ЗА КТБ

Не съм специалист, за да правя такива изчисления. Мисля, че ще приключи много по-бързо. Това коментира ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, след като му беше посочено, че предвид вчерашното заседание четенето на резюмето на обвинителния акт ще отнеме 500 часа! Това развитие беше предвидено от икономиста Георги Готев още преди около година.

Коментар на Actualno.com: За толкова далечно бъдеще, наистина, няма нужда да бъдат правени сметки. Доживелите края на делото ще обобщят резултатите.

СЪДЪТ ИСКА ОТ ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА СОФИЯ ДА НАРУШИ ЗАКОНА, ЗА ДА ПУСНЕ НЕБОСТЪРГАЧ В "СТРЕЛБИЩЕ"

Може да се случи само в България – така накратко изглежда вече много популярния строителен казус в квартал "Стрелбище". Там, на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров", на метри от Третия лъч на метрото, строителната фирма НИКМИ иска да построи 44-етажен мастодонт – там, където досега имаше квартална градинка. Главният архитект обаче не дава разрешение за Подробен устройствен план (ПУП) на компанията, макар Върховният административен съд (ВАС) да го задължава да го стори и вече на два пъти да му налага глоби. Защо – по думите на Здравков пред Actualno.com причината е, че ако той спази решението на съда, ще наруши куп други норми.

Коментар на Actualno.com: А ВСС не ще да се прави функционален анализ на ВАС, да напомним ...

ПОЧТИ ТРИ МЕСЕЦА ПОЛИЦАИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ИЗДАВАЛИ НЕЗАКОННИ АДМИНИСТРАТИВНИ АКТОВЕ?

Служебните полицейски карти, с които полицаите в България се легитимират като законни представители на МВР, са отдавна изтекли. Това твърди в свой импровизиран репортаж Михаил Душев. Проверка на Actualno.com обаче показа, че има специална инструкция, издадена по въпроса, с която срокът за ползване на холограмните стикери, показващи валидността на картите, се увеличава до 30 юни, 2018 година. Само че решението, с което се удължава срокът, е взето два месеца и половина след като е изтекла предишната валидност на стикерите.

Коментар на Actualno.com: България е първата държава в света, която дори на документи няма полиция!

Петък, 11 май

СХЕМАТА ЗА ТОЧЕНЕ НА НЗОК В ПЛОВДИВ - НЯМА КАК ДА Е БЕЗ ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК, ТВЪРДИ СПЕЦИАЛИСТ

Как така се дублират имена – няма как външен човек да знае, че има такъв пробив в софтуера на НЗОК. Схемата подсказва участие на вътрешен човек, на централно ниво. Това заяви Николай Костов, който е собственик на веригата аптеки "Ремедиум" в коментар по случая с РЗОК - Пловдив, където гръмна скандал с източване на Касата чрез фиктивни аптеки.

Коментар на Actualno.com: Колко докачливи хора има, когато крадем милиони ...

МВР МИНИСТЪРЪТ ЗА ЗНАКОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ: НЕ Е ВАЖНО ГУБИМ ЛИ, ВАЖНОТО Е ДА СЕ СТАРАЕМ

Търсим ги – така вътрешният министър Валентин Радев отговори на въпрос какво се случва с избягалите преди над един месец от Софийския централен затвор двама рецидивисти Владимир Колев и Радослав Пелов, с убийството на бизнесмена Петър Христов. То е като на футболен мач – не е важно губим ли, важното е да се стараем, а виждам, че се стараем, посочи МВР министърът.

Коментар на Actualno.com: Новият девиз на МВР е като за Олимпиада - участието е достатъчно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com