Съдиите не искат европейска проверка на съдилищата

1987
Съдиите не искат европейска проверка на съдилищата
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска от правителството да изтегли искането си за функционален анализ на Върховния административен съд и останалите административни съдилища. Решението е взето във вторник по искане на председателя на ВАС Георги Чолаков. Миналата седмица и правната комисия на парламента се обедини около становището, че не трябва да се проверяват административните съдилища.

През 2017 г. управляващите поискаха съдействие по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на структурни реформи, след като по същия ред по-рано беше ревизирана прокуратурата.

ВСС позволи на определени съдии да стават по-лесно ръководители

Върховните съдии и всички магистрати от висшите нива на съдебната система няма да бъдат атестирани, когато кандидатстват за ръководна п...

Проверката показа проблем с недосегаемостта на главния прокурор и препоръча шефът на националното следствие да получи права да повдига обвинение и разследва началника си. Нищо такова не се случи, но се стигна до идеята службата на ЕС да направи анализ и на съдилищата. Тя отказа да проверява наказателното правораздаване, но изрази готовност да ревизира административното, тъй като там се разглеждат делата, които гражданите водят срещу актовете на властта.

На 19 февруари представители на Службата за подкрепа на структурните реформи са се срещнали с ръководството на ВАС и са обсъдили организационни въпроси за предмета и обхвата на предстоящия функционален анализ. Ръководството на ВАС било категорично, че структурна реформа в системата на административните съдилища не е необходима и дори би била изключително вредна, става ясно от писмо на ВАС, изпратено до ВСС. Според съдиите единствените необходими мерки били свързани с намаляване натовареността на съдиите, което е възможно чрез законодателни промени в подсъдността на административните дела. Не е известно какво са отговорили представителите на Брюксел, пише Сега.

Отмятането на съдийската колегия е странно, при положение че именно тя взе решение на 18 април 2017 г. да се предложи на министъра на правосъдието да отправи искане до Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК за оказване на техническа помощ.

ВАС е едно от ключовите съдилища в страната, защото в него се разглеждат жалби срещу индивидуалните административни актове на властта. От години съдът е символ на шуробаджанащината заради многото роднински назначения в него, а бившият му председател беше избран с одобрението на ГЕРБ. През годините в съда гръмна не един скандал, включително с роднини на съдии, които се представяли за социално слаби, за да получат имоти по морето. Никой не беше наказан, а гражданите рядко успяват да получат справедливост по знакови дела, особено свързани с екологията, тъй като обикновено съдът решава, че нямат правен интерес.

ИВСС поиска пълен достъп до банковата тайна на съдии, прокурори и следователи

В декларациите за имущество и интереси магистратите да декларират съгласие Инспекторатът към ВСС да има достъп до фактите и обстоятелст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com