СЕМ: Генералните директори на БНР и БНТ да имат 5 г. професионален, а не трудов стаж

2886
СЕМ: Генералните директори на БНР и БНТ да имат 5 г. професионален, а не трудов стаж
Снимка: www.president.bg

Изискването за пет години трудов стаж на кандидатите за генерални директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия да бъде заменено с пет години професионален стаж. Това предлага Съветът за електронни медии в становище по проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, съобщи БНР.

Аргументът е, че това ще позволи на повече професионалисти да се кандидатират.

Георги Лозанов: Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети

Не подкрепям генералните директори сами да предлагат управителните съвети, защото част от функциите на управителния съвет е и да бъде н...

Медийният регулатор обсъди на днешното си заседание доклада за измененията на Закона за радиото и телевизията. На 30 октомври правителството внесе в Народното събрание законопроект за промени в медийния закон. Целта е синхронизиране на националното ни законодателство с новите разпоредби на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги. Проектът предвижда СЕМ да осъществява надзор и върху доставчиците на платформи за споделяне на видеоклипове.

До 18-и ноември е срокът за обществено обсъждане на още един проект за изменения в Закона за радио и телевизия, който засяга основно финансирането на БНР и БНТ. В знак на протест срещу липсващи текстове в този, качен от Министерството на културата за обществено обсъждане, проект за промени в медийния закон, засягащи управлението на обществените медии, генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставката си, и впоследствие я оттегли след настояване на работещите в общественото радио.

"Съществуването на два проекта за закон, на един и същи закон, е възможно най-неудачният вариант за промяна на закон, тъй като има много неизчистени моменти в съгласувателните процедури и това довежда до объркване на всички, които се опитват правилно да разберат какво се случва със ЗРТ. В крайна сметка, когато двата проекта за закон влязат в парламента, там ще трябва да има една трета група, която да обедини двата проекта". Това заяви председателят на СЕМ Бетина Жотева.

Относно втория проект за изменения, а именно каченият за обществено обсъждане от Министерство на културата и който всъщност доведе до създаване на напрежение с ведомството от последните две седмици, СЕМ отчита като положителна стъпка по-детайлното дефиниране на обществената мисия на двата национални обществени доставчика, както и на дейностите и услугите за нейното реализиране, но нататък има няколко момента, с които медийният регулатор не е съгласен или ги допълва. 

СЕМ очаква до 1 ноември Балтаков да преосмисли решението си

Съветът за електронни медии днес, 22 октомври 2020 г., проведе среща с г-н Андон Балтаков, на която генералният директор на БНР изложи ...

"Разширеното правомощие на СЕМ да бъде администратор на държавни помощи - с изготвяне на методика за оценка на разходите за създаване или предоставяне на медийни услуги. СЕМ подчертава, че новите му дейности са нетипични за регулатора по съдържание, какъвто сме ние. Това предполага създаване на отделно звено от финансисти и икономисти, които единствено да да администрират държавните помощи за БНР и БНТ. Затова СЕМ не приема текстовете в законопроекта, свързани с финансирането му, като смята, че тези текстове трябва да бъдат ревизирани. Друг възможен приход за бюджета на СЕМ могат да бъдат и средствата от европейски проекти - нещо, което не е залегнало в проекта за допълнение и изменение на закона", подчерта Жотева.

Що се отнася до липсващите в качения от Министерството на културата за обществено обсъждане проект за промени в медийния закон текстове, засягащи управлението, мандатите и задълженията на управителните съвети на обществените медии, Бетина Жотева коментира: "Нито аз, нито моите колеги можем да се месим в решенията на Министерството на културата. ... Надявам се по време на това обществено обсъждане този проект за закон да претърпи необходимите промени. Тази особеност в управлението на медиите, която се отчита през годините и при БНТ, и при БНР, свързана с разминаването на мандатите на членовете на управителните съвети с тези на генералните директори, е нещо, което не смятаме, че спомага на доброто управление на БНТ и БНР".

 

 

Бетина Жотева: СЕМ няма средства да изпълнява основните си задачи

СЕМ няма средства да върши основната си работа, а какво остава за допълнителна. Няма да можем да наблюдаваме медиите по време на избори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...