СЕМ отново не утвърди предложения Управителен съвет на БНР

1006
СЕМ отново не утвърди предложения Управителен съвет на БНР

С три гласа "За" и двама "Въздържал се" членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) отново, както и на предишно заседание миналата седмица, не подкрепиха предложения от генералния директор на Българското национално радио (БНР) Милен Митев Управителен съвет. За утвърждаването на ръководния орган на БНР са необходими 4 гласа.

Съгласно Закона за радиото и телевизията, ако на три поредни заседания на СЕМ не бъде постигнато това мнозинство, следва вземане на решение с обикновено мнозинство от три гласа. Следващото заседание е насрочено за 12:15 часа днес.

Предложеният от генералния директор на БНР Милен Митев състав на Управителния съвет е същият, както и миналата седмица - журналистът Валери Запрянов, изпълняващият длъжността директор на "Музикална къща БНР" Теодосий Спасов, директорът на дирекция "Международно сътрудничество" Албена Миланова и юристът Димитър Димитров, който и в момента е член на Управителния съвет. "Въздържал се" гласуваха Симона Велева и Пролет Велкова.

Наказание за пропаганда? БНР дава на Волгин заплата, достойна за депутат

Максималното месечно брутно възнаграждение на водещите (Петър Волгин и Силвия Великова) на предаването "Политически НЕкоректно" е 4500 ...

Велева обяви, че за нея е неприемлива кандидатурата на Димитров. "Изразявам съжаление, че, въпреки притесненията, които изразихме, г-н Митев не благоволи да направи персонални промени в така предложения състав на Управителния съвет. Действително в него има доказани професионалисти и хора, които познават добре Радиото, но за мен продължава да остава съмнението за връзки на г-на Димитров с конкретна кантора и с конкретни лица, които имат интереси вътре в Радиото", аргумнетира се тя. 

"Този човек е свързан с една от най-големите корупционни схеми в съвременна България, с най-големия финансов обир на държавата през КТБ, знаете, и документи приложих, официални. Необяснима е за мен тази непреодолима неотстъпчивост на генералния директор да настоява за тази кандидатура", заяви Пролет Велкова относно кандидатурата на Запрянов. 

"Последователност и, да, неотстъпчивост можем да отбележим в поведението и в отстояването на избора на генералния директор на БНР. Моето мнение е, че това е достойно за уважение. Лично аз се тревожа силно от прекалената намеса в работата, в изборите на генералните директори на обществените медии. Мисля, че трябва да им бъде давана свобода и съответно търсена отговорност", коментира председателят на СЕМ Соня Момчилова, съобщи БНР. 

ОЩЕ: АЕЖ пита СЕМ: Смятате ли да оставите Кошлуков да се пенсионира като директор на БНТ?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com