СЕМ: Подложени сме на безпрецедентен политически натиск

4207
СЕМ: Подложени сме на безпрецедентен политически натиск
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ), в качеството му на независим регулаторен орган, е подложен на безпрецедентен политически натиск и смята да информира европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт в страната. Това се казва в позиция на медийния регулатор.

Поводът за позицията на СЕМ е изказването на председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов, който вчера поиска от медийния регулатор да освободи предсрочно директора на БНТ Емил Кошлуков заради документна измама. Според него тя му е осигурила възможност да се яви на конкурс за ръководен пост в обществената телевизия.

С обвинения за овладяване на БНТ депутатите приеха правила за избор на членове на СЕМ

Парламентът одобри процедурните правила за избор на кандидати за двама нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). Процедурните п...

Иначе по време на вчерашното заседание на парламентарната комисия по културата и медиите  представителите на СЕМ бяха изрично поканени да присъстват, за да бъдат запознати с нередности при избора на Кошлуков, но впоследствие те получиха отказ на възможността да изразят становище.

В позицията се посочва, че на заседанието към СЕМ са отправени неоснователни обвинения, нямащи нищо общо с правото за пропуски в преценката на документите, представени от кандидатите в процедурата за избор на генерален директор на обществената телевизия.

По думите на медийния регулатор след като са се запознали с представените документи, не са  установили факти, които да сочат несъответствие на избрания през 2019 година генерален директор на БНТ Емил Кошлуков с изискванията на закона и че посочените от Комисията нередности са извън правомощията на СЕМ, който не може да разследва истинността на представени официални документи.

Съветът настоява още представителите на политическите партии да се въздържат да използват език на омраза и реваншизъм без факти или правни аргументи.

СЕМ ограничи част от руската пропаганда в българския ефир

На свое извънредно заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) взе решение за спиране на излъчването на руски програми у нас.  По...

В отговор на искането на председателя на Комисията Тошко Йорданов СЕМ да обмисли варианта за предсрочно прекратяване на мандата на Емил Кошлуков, Съветът ще изрази подробно своята позиция относно наличието или липсата на законови основания за исканите действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...