X
 
 

Сериозни промени в 'Хоризонт' - смениха директора, свалиха от ефир Силвия Великова

5907 0
Сериозни промени в 'Хоризонт' - смениха директора, свалиха от ефир Силвия Великова
Снимка: БНР
Резки рокади в Програма "Хоризонт" на БНР предприе новото ръководство на радиото. Само за ден програмата осъмна с нов директор - Николай Кръстев, който свали журналистът Силвия Великова от ефира на медията. 

Великова е един от знаковите журналисти на БНР. Тя води предаването "Преди всички" и покриваше ресор "съдебен". В момента Великова е и с отнет ресор, и вече няма да задава неудобните си въпроси на магистратите и на представителите на изпълнителната власт.

Великова коментира като "нелепа" ситуацията пред Actualno.com. По думите ѝ тя не е била запозната с причините за отстраняването ѝ. Новият директор Николай Кръстев извикал екипа на предаването и просто разпределил задачите за утре сутрин и ресора ѝ между колегите ѝ.

В. "Сега" пише, че журналистката вече е била предупреждавана неофициално от ръководството на радиото, че има натиск да бъде свалена от ефир, защото много критикува кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. Предложено ѝ било да обучава кореспонденти на журналистика в Стара Загора.

"Аз няма доброволно да изляза в отпуск. Преживяла съм го веднъж с президентския ресор през 2004 година. Тогава ми беше сменен ресорът, защото това беше поискано от пресцентъра на Първанов. Минаха 15 години, явно времената не са се променили", казва Великова пред в. Сега.

"Има ново ръководство на програмата, което решава как тя ще звучи по-добре. Никой никого не е свалял. Г-жа Великова по длъжностна характеристика е старши редактор в програма "Хоризонт" на БНР и тя ще продължи да изпълнява функциите си на старши редактор. Няма длъжностна характеристика на водеща или репортер. Тя има длъжностна характеристика на старши редактор", е заявил Николай Костов в кратко интервю по телефона за "Свободна Европа".

В момента колегите на Великова от БНР организират протест в нейна защита и подготвят подписка за връщането ѝ в ефира на националното радио.

Николай Кръстев е временно на поста директор на Програма "Хоризонт". Длъжността той пое в четвъртък след решение на УС на БНР. Кръстев до момента беше главен редактор в програмата. Той  замести  пенсионирания досегашен ръководител на "Хоризонт" Ивайло Савов.

Лили Маринкова оглави "Хоризонт" на БНР

Лили Маринкова е новият директор на програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Журналистката стана емблематично име в родия ...

Директорът на програмата Ивайло Савов беше пенсиониран от УС на медията, с мотив, че е придобил право на пенсия. Смяната не е неочаквана. За нея новият генерален директор на БНР Светослав Костов обяви, че се очаква, но не сега, а след изборите - около Нова година. Не се посочва защо решението е взето по-рано.

Ръководството на БНР изказва благодарност на Ивайло Савов за дългогодишния му труд в националната медия.

Савов е започнал журналистическата си кариера през 1981 г. като новинар, репортер и водещ на младежки предавания в Радио Шумен. Между 1985 и 1992 е кореспондент на БНР, а от 1992 до 2011 г. е директор на Регионалната радиостанция в Шумен. Близо 20 години Савов заема длъжности в управителните органи на БНР. Той е бил член на Дирекционния съвет и член на Програмния съвет на БНР, работил е и в Българската национална телевизия.

Това е поредната смяна на хора на ключови позиции в радиото след идването на Костов.

Новините на "Хоризонт" са тези с най-високо доверие сред аудиторията, показват редовно социологическите сондажи. Затова управлението на програмата се смята за лакмус за журналистическата независимост в радиото.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители