СФСМВР: Отказът да се вдигнат заплатите на полицаите е риск за националната сигурност

2382
СФСМВР: Отказът да се вдигнат заплатите на полицаите е риск за националната сигурност
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Рисковете, които могат да породят законните протести на служителите в МВР, са пренебрежимо малки в сравнение с риска за националната сигурност, до който би довел отказът да се увеличат техните основни възнаграждения.

Тази позиция на Управителния съвет (УС) на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) бе разпространена до медиите във връзка с „множеството коментари за полицейския протест“, някои от които“ не само противоречат на принципите на демократичната държава, но и показват сериозно непознаване (а дори и откровено непризнаване) на основните граждански права и свободи, залегнали в Конституцията на Република България“.

Зам.-вътрешният министър се скара на полицаите за ултиматума за протест

Не ми харесва тонът, с който се говори. Да се заканваме, че ще протестираме всеки ден по време на европредседателството е несериозно. В...

На фона на законните протести на служителите в МВР бяха отправени призиви за закриване на МВР, които са също толкова релевантни и адекватни, колкото биха били призиви от страна на протестиращите за национализиране на едрия капитал в страна с развита пазарна икономика.

Заговори се, че протестират въоръжени хора (държим да подчертаем, че има сериозна разлика между въоръжен човек и човек, който има право да носи оръжие), като не стана ясно какъв е смисълът на тези послания. Някои граждани на Република България твърдят, че протестиращите биха могли да използват оръжието, което имат право да носят и естествено възниква въпросът какво представляват тези внушения - обвинения или подстрекателство? И в двата случая има компетентни органи, които навярно е необходимо да бъдат сезирани.

Не можем да пропуснем и дежурните басни за нечия партийна намеса в протестите на служителите в МВР. Горещо препоръчваме на баснописците да направят справка дали през последните десетина години подобни протести с идентични искания не са били горещо подкрепяни и от тяхната Партия – която и да е тя. Готови сме да им помогнем с информация, включваща видеозаписи на изявления на партийни лидери от целия политически спектър.

УС на СФСМВР, освен увеличение на възнагражденията на служителите, очаква и още нещо – легална дефиниция на термина „пример за обществото“. Тази дефиниция е изключително важна и необходима, за да може от Федерацията да препоръчат на своите членове да се придържат към съответната нормативна рамка и то не само за да не бъдат служителите в МВР „резил“ за обществото, но и за да може (съгласно известни публични заявки) исканията за увеличение на възнагражденията да бъдат счетени за основателни.

Хиляди служители на МВР излязоха на протест пред парламента (СНИМКИ) (ВИДЕО)

Няма да се откажем от исканията си за увеличение на заплатите в МВР още тази година, не ни устройва това да стане след Нова година. То...

Преди седмици се търсеха аргументи, част от които бяха изложени. Служителите в МВР и седемте синдикални организации в Министерството упражниха законното си право на протест и в отговор бяха направени внушения, които са изключително притеснителни.

В момента, след проведен сериозен протест, подкрепен не само от синдикални и браншови, но и от граждански организации, седем синдиката стоят в готовност и чакат. Чакат нещо, което не само е регламентирано в Закона за МВР, но е и задължение на министъра на вътрешните работи – начало на официални преговори за решаване на възникналите проблеми.

Синдикатите в МВР обявиха публично своите искания и се оказа, че те са подкрепени от гражданите на Република България. Това, което трябва да направи политическото ръководство на МВР, е да спази закона и да изпълни задълженията си“, се заявява в позицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...