Сградите у нас могат да издържат земетресение от 7-ма степен

14290
Сградите у нас могат да издържат земетресение от 7-ма степен
Снимка: Thinkstock

Почти всички сгради в България са подготвени за земетресение от 7-ма степен, а в най-високо уязвимите сеизмични райони, имат подготовка и проектни характеристики, които позволяват устойчивост до 9-та степен по 12 степенна скала. Това каза пред Радио „Фокус“ проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. По думите му, на територията на нашата страна няма засилена активност на сеизмичността.

“Ние сме в относително по-спокойна зона и в момента нямаме основания за сериозни опасения, защото нашите катастрофални земетресения се натрупват с много по-малка скорост. Това личи от измерванията, които провеждаме на повърхността на земята, тъй като по принцип и по света много трудно се изследват вътрешните, дълбоки части на земните недра. И при нас тези измествания, тези скорости на отместване на отделните повърхности на земните точки на земекорните блокове са много по-малки - 1-2 мм годишно като достигат до 3-4 мм при най-активните наши сеизмични зони. В сравнение с 30-35 мм годишно в южноегейската зона и 80-85 мм годишно в акваторията на Тихия океан в крайбрежието на Чили“, подчерта проф. Емил Ботев.

Няма опасност от трусове у нас, успокоява сеизмолог

Няма опасност от трусове у нас, тъй като не съществува пряка връзка между световната сеизмичност и тази на наша територия. Това заяви ...

Той припомни, че при земетресение напускането на сградата не трябва да се извършва веднага при усещане на първия трус. Може да се напусне само, ако сме на първите етажи и знаем, че можем да го направим до десетина секунди. Добре е да се изчака първата минута и когато затихне трусът, можем да напуснем жилището, без да използваме асансьора. Навън трябва да застанем максимално далече от сградите.

Проф. Емил Ботев подчерта, че у нас няма условия за толкова силно земетресение, което да предизвика срутване на блокове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com