Ще има национално лого, с което ще се обозначават здравословните храни

10728
Ще има национално лого, с което ще се обозначават здравословните храни
Снимка: Thinkstock

Министерството на здравеопазването има план за създаване на национално лого, с което ще се обозначават здравословните храни.

Това каза проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант на Министерството на здравеопазването по „Хранене и диететика“, началник на отдел „Храни и хранене“ при Дирекция „Обществено здраве и здравен риск“ към Националния център по обществено здраве и анализи и международно сертифициран експерт по „Международно законодателство за храни“.

Неков: Подрастващите трябва да са информирани за здравословните храни

Проблемът със затлъстяването в Европа става все по-остър. Затова е важно подрастващите да бъдат по-добре информирани за ползите от здра...

Дулева отбеляза, че миналата седмица се е провела среща с производители, която е имала за цел подобряване състава на храните. Създаден е и национален съвет по хранене към Министерство на здравеопазване, чиято задача е да разработи критерии и национално лого, чрез което да бъдат идентифицирани здравословните храни на пазара.

Проф. Веселка Дулева отбеляза, че Министерството е разработило пакет от законодателни мерки по отношение здравословното хранене на децата. Тя припомни, че първата наредба за здравословно хранене на ученици е разработена 2009 година. След това през 2011 година тя е допълнена с Наредба за здравословно хранене на деца от 3 до 7 години, а през 2013 година с Наредба за здравословно хранен при деца в детски ясли и млечни кухни, от 0 до 3-годишна възраст.

“В тези наредби ние сме разписали изискванията към всяка група храна, към потреблението на тези храни, продуктовите набори, структурирането на меню и процент енергия в различните приеми в режима на хранене. Тези наредби са задължителни във всички заведения, независимо дали са държавни или частни. Контролът се изпълнява от регионалните здравни инспекции. Тези наредби имат своя ефект. Има значително подобрение на средата, в която се отглеждат и прекарват по-голяма част от времето си нашите деца“, посочи проф. Дулева, цитирана от Фокус.

Тя отбеляза, че към всяка от тези наредби има сборник с рецепти и ръководство за здравословно хранене. Сборниците съдържат над 400 рецепти. Всяка рецепта е актуализирана, като са намалени количествата на сол, захар и мазнини.

Пет марки масло на пазара са менте

Пет марки масло на българския пазар са с груби нарушения в състава си. Това показва тест на неправителствената асоциация "Активни потре...

Министерството разполага с национална база за състав на храните и софтуерна програма, която дава възможност да бъде изчислена енергията от 32 хранителни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com