Ще плащаме за всички найлонови торбички

4985
Ще плащаме за всички найлонови торбички

Продуктова такса за всички найлонови торбички се очаква да приеме Министерският съвет на днешното си заседание. Разпоредбата за заплащане на продуктова такса ще влезе в сила от 1 октомври тази година.

Досега продуктовата такса се плащаше само за найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона. Целта на мярката е да се мотивират гражданите към намаляване на потреблението на този вид опаковки, които замърсяват околната среда с прекомерното си разпространение, и да се стимулира многократната употреба на други разновидности – текстилни, биоразградими и др.

Постановлението цели въвеждане на такса за всички торбички, произведени от конвенционални полимерни материали и използвани от потребителите за държане и пренасяне на стоки. Изключение правят торбичките, отговарящи на изискванията към опаковките, оползотворявани чрез компостиране и биологично разграждане, определени с българския стандарт EN 13432.

С цел постигане на по-голяма проследимост и ограничаване на нерегламентирания внос на полимерни торбички, ще се въведе задължение за лицата, които пускат на пазара полимерни торбички, да докладват в Изпълнителната агенция по околна среда количествата, пуснати от тях на пазара.

Въвежда се продуктова такса за всички найлонови торбички

Продуктова такса за всички найлонови торбички се очаква да приеме Министерският съвет в сряда, 13 юни. Разпоредбата за заплащане на п...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com