Шум и прахово замърсяване - основните еко проблеми на България

86102
Шум и прахово замърсяване - основните еко проблеми на България

Замърсяването с прах и високите нива на шума продължават да са основните проблеми на околната среда в България и през 2011-та, показва поредният годишен доклад за нейното състояние, предаде БНР.

Половината население в страната живее в селища, в които замърсяването с фини прахови частици надвишава нормите. А превишаване на допустимите нива на шум през 2011 г. са констатирани в 72% от пунктовете за измерване в страната, като тенденцията е негативна. Най-големите градове София, Пловдив и Варна остават най-застрашени от този дразнител. Към тях се присъединяват Русе, Бургас и Велико Търново. Положението се утежнява от голямата плътност на застрояването и гъстотата на обитаване, от наличието на много градски магистрали, разположени в близост до жилищните квартали, от увеличаващия се брой стари автомобили и, не на последно място – от липсата на адекватни мерки за снижаване нивата на шума, анализират експертите.

Зелена България - това сме ние

За трета поредна година Министерството на околната среда и водите стартира Национална кампания "Зелена България", финансирана от Опер...

От години стои нерешен и проблемът със замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Близо 60% от това замърсяване идва от печките на дърва и въглища, които ползват домакинствата като най-евтин начин на отопление. Затова и запрашеността е най-изявена през зимата. Останалите 40% се дължат на транспорта и индустрията. По този повод Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България през 2010 година. За отбелязване е, че в още 21 държави от Европейския съюз също има наднормена запрашеност на въздуха. Според министъра на околната среда Юлиян Попов проблемът много трудно ще се реши. Въпросът е, че основният местен енергиен ресурс на България са лигнитните въглища, които обаче са с изключително високо съдържание на сяра.

Газификацията не е изход, коментира тoй, защото струва много скъпо. Сериозна част от нашата енергетика е на лигнитни въглища, гориво с доста ниско качество, което води до тежки замърсявания дори и при най-добрите централи, които трябва да притежават скъпо струващи сероочистни инсталации. Въглищната енергия всъщност ни струва много скъпо. Защото тя използва нашето здраве, но не плаща за него. Според неотдавнашно изследване в България, ако въглищната енергия трябва да плаща всички здравни вреди, които нанася, тя би била 4 пъти по-скъпа, отколкото е в момента.

Министър Юлиян Попов призова кметовете за повече инициативност и мерки на местно ниво за ограничаване запрашеността на въздуха и най-вече за намаляване нивата на шума в населените места, което е напълно в тяхната компетентност.

Енергетиката е сред най-големите замърсители у нас

Енергетиката остава един от най-големите източници на емисии на серен диоксид и основен източник на азотни оксиди, у нас този сектор ...

Другият основен замърсител на въздуха у нас са азотните окиси, се посочва още в доклада. 22% от българите живеят в населени места, в които този вид вещества често са над нормата. В Европа засегнатото население е средно 6,6 на сто.

Добрите новини

Що се отнася до емисиите от парникови газове, те се запазват на относително ниско ниво. Сред добрите новини е констатацията, че постепенно все повече населени места се сдобиват с пречиствателни станции и канализация, създават се все по-малко отпадъци, като все по-голяма част от тях се рециклират. Но в това отношение България все още остава далеч от европейските стандарти. В доклада за състоянието на околната среда е посочено, че постепенно се решава и проблемът със съхранението на натрупаните от миналото негодни за употреба пестициди. Подобрява се качеството на подземните води – при седем от деветте показатели се отчита понижение на замърсеността.

За периода 1991-2011 година площта на защитените територии у нас се е увеличила над два пъти, коментира директорката на Изпълнителната агенция по околната среда Ваня Григорова. Забелязва се обаче и тревожен индикатор – намалява броят на птиците в градовете и на полето, което говори за все пак влошаваща се околна среда там и за тенденция към намаляване на биологичното разнообразие в страната ни в бъдеще. За момента България е в челната тройка на държавите с най-богата флора и фауна в Европа, съсредоточена в многобройните природни паркове и резервати, най-често в планините. Зоните от мрежата „Натура 2000” обхващат над 30% от територията на страната, което е доста над средното за Европа равнище.

Отбелязваме Международния ден за борба с шума

Шумът от коли, силна дискотечна музика, трещенето на метрото дразни слуха ни, изтощава ни и вреди на здравето ни. На днешната дата от 1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com