Синдик: "Полимери" АД може да се възпламени във всеки един момент

26675
Синдик: "Полимери" АД може да се възпламени във всеки един момент
Снимка: БГНЕС

Фалиралото предприятия „Полимери” АД, вече известно и като химическата бомба в Девня, може да се възпламени във всеки един момент. Това каза на пресконференция синдикът в предприятието Иван Балабанов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

По думите му, мащабите на кражбите от територията на завода вече са огромни. Според него, те могат да доведат след себе си огромна опасност за живеещите в града и във Варненския регион. Балабанов посочи, че когато е стъпил в завода е бил информиран за 3000-те тона трихлоретан, за които ако не са били предприети спешни мерки, са заплашвали изключително много жителите на региона.

Двойно убиство е извършено във Варна

Двойно убийство е било извършено в събота, съобщи говорителят на прокуратурата Радослав Лазаров, цитиран от Дарик. Двама души са били у...

„Сигнализирах някои институции, че това е много опасно и че при евентуално запалване могат да се отделят опасни газове, някои от които се отъждествяват с бойни отровни вещества, а количеството е достатъчно, за да направи обгазяване на един огромен регион”, обясни още синдикът. Той посочи, че е подал два сигнала, но е бил много изненадан, когато е разбрал на една среща в РИОСВ – Варна, че именно той трябва да реши проблема с трихлоретана. „Т.е. аз трябва да намеря сумата от 1,5 млн. евро, които са необходими, за да бъде транспортирано опасното вещество до някое място, в което да се обезопаси”, допълни още Иван Балабанов.

След като от части е била решена тази ситуация, е започнал и другият проблем. „Никой не каза нищо за дихлоретана, който е 200 тона. Никъде не се поставя този въпрос. Дихлоретана се намира в инсталацията за дихлоретан и в цистерни в съседство до нея, а това вещество е неимоверно по-опасно от трихлоретана, но никой не шуми за този проблем”, каза още синдикът. Иван Балабанов добави, че за проблема, който е с национално значение, неколкократно са сезирани РУП - Девня, РДНСК – Варна и РИОСВ -Варна. Синдикът заяви в заключение, че по негови данни до момента, от територията на „Полимери” АД са източени и 6 тона солна киселина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com