Скоро всички адвокатски съвети ще отчитат правната помощ по електронен път

2300
Скоро всички адвокатски съвети ще отчитат правната помощ по електронен път

Националното бюро за правна помощ /НБПП/ работи по създаването на единна информационна система за отчитане на правната помощ по електронен път от всички адвокатски съвети. Тя ще бъде внедрена до две години, а финансирането ще дойде по Оперативна програма „Добро управление“.

Във връзка с обнародването на измененията в Закона за правната помощ, заместник-министърът на правосъдието Валери Тарандов проведе работна среща с ръководството на НБПП, на която бяха очертани задачите в краткосрочен план. Приоритетно ще се работи именно по изграждането на единната информационна система за служебен обмен на информация и електронно отчитане на правната помощ от всички адвокатски съвети.

Официално: Безплатни адвокати за бедните

Всеки беден ще може да получи юридическа консултация в регионалните центрове за консултации към Националното бюро за правна помощ. Това...

През миналата година подобен пилотен проект във Великотърновския апелативен район показа, че това е добре работещ модел за електронно отчитане и към момента правната помощ в адвокатската колегия в града се извършва по електронен път.

На срещата при заместник-министър Тарандов стана ясно още, че вписаните адвокати в Националния регистър за правна помощ към края на 2016 г. са 5 588, като за сравнение през 2015 г. те са били 5 272. През миналата година са били подадени 488 заявления за вписване, заличени са 172 служебни защитници.

От Националния телефон за първична правна помощ (070018250) са дадени 2 940 консултации и правни съвети. Ще продължи и създаването на Регионални центрове за консултиране към адвокатските колегии. Към момента такива действат в Габрово, Благоевград, Варна, Сливен и Видин.

Очакванията са тази година да нарасне броя на консултациите по телефона и в центровете, тъй като с измененията в Закона за правната помощ се разшири кръгът от лица, имащи право на правна помощ. Целта е тя да стане по-лесно достъпна за хората от уязвими социални групи и да се преодолее формализмът в системата.

На първо четене: Безплатна правна помощ за бедните

Всеки беден ще може да получи юридическа консултация в регионалните центрове за консултации към Националното бюро за правна помощ. Това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com