След БНБ и ЕЦБ оспори проекта "Дянков" за Сребърния фонд

3781
След БНБ и ЕЦБ оспори проекта "Дянков" за Сребърния фонд
Аргументите на ЕЦБ против предложенията за промени в закона за Сребърния фонд се доближават силно до аргументите, с които БНБ отхвърли проекта преди месец

Европейската централна банка (ЕЦБ) е изпратила критично становище до българското финансово министерство във връзка с предлаганите промени в закона за Сребърния фонд, съобщи официално БНБ, предаде БЛИЦ.
Националната банка изпрати до медиите становището на ЕЦБ. В него се казва, че намеренията на финансовото  министерство 70% от средствата на фонда да бъдат поетапно инвестирани в държавни ценни книжа, ще доведе до изкривяване на пазара на ДЦК, поставя инструментите за инвестиране в неравнопоставено положение и дава на Министерството на финансите привилегии в участието на инвестиционния пазар.

Според ЕЦБ с изваждането на парите от Сребърния фонд от фискалния резерв поставя на изпитания финансовата стабилност на държавата.

Становището на ЕЦБ е изготвено на 13 април в отговор на запитване на Министерството на финансите от 12 март и е публикувано на страницата на европейската банка. С него разполагат основните български институции, които досега не са го коментирали.

Така ЕЦБ се присъедини към критичните мнения за проекта "Дянков", като правителството, и специално вицепремиерът Симеон Дянков все повече се оказват единствените му поддръжници.

Аргументите на ЕЦБ против предложенията за промени в закона за Сребърния фонд се доближават силно до аргументите, с които Българската народна банка (БНБ) отхвърли проекта преди месец, но огласи миналата седмица пред медиите.

Критиката на БНБ бе посрещната с мълчание от финансовия министър Симеон Дянков, а в публичното пространство бяха тиражирани изказвания от рода, че основните финансови институции в страната не трябва да се карат, защото е "лош сигнал навън". Бяха потърсени обяснения за позицията на БНБ и в "лични отношения между Дянков и председателя на банката Иван Искров".

Становището на ЕЦБ може да прочетете тук


Становището на БНБ може да прочетете тук

БНБ срещу закона за Сребърния фонд

Да бъде оттеглен проекта за изменение на закона за т. нар. Сребърен фонд. Това се казва в позиция на БНБ, оповестена във връзка с нор...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com