След фалита на "Олимпик": Още не е ясно кога хората ще получат парите си

2400
След фалита на "Олимпик": Още  не е ясно кога хората ще получат парите си
Снимка: БГНЕС

На 30 юли съдът в Никозия започна ликвидацията на кипърския застраховател “Олимпик”, който миналия август остави близо 200 хил. шофьори в България без полици “Гражданска отговорност”.

Решението идва близо година след обявяването в несъстоятелност и след проточване на делата повече от 11 месеца, пише 24 часа

На 12 септември беше първото заседание, като в края на годината вече имаше 9, но заради оспорване на процедурата, смяна на адвокати и представяне на допълнителни доказателства се проточи във времето.

На последното заседание съдът назначи двама постоянни ликвидатори. Това са досегашният временен Павлос Накузи и официален представител на Република Кипър. Решението за откриване на производството за ликвидация трябва да бъде публикувано в официалния вестник на Кипър и този на Европейския съюз.

След решението за старт на ликвидацията идва и логичният въпрос кога хората, които имаха полици, които бяха прекратени предсрочно, ще получат парите си.

Веднага след образуване на производството по ликвидация се очаква ликвидаторите да уведомят индивидуално и писмено всички известни кредитори на Olympic Insurance Co. В това число и в България.

Балон с "Гражданска отговорност" и бъдеща криза: "Скритите румънки"

Възмущението от казуса "Олимпик", което си премина и преминава основно във Facebook, но това далеч не е единствената кирлива риза в зас...

За тези, които имат застрахователни вземания - предявени претенции или платени премии, Накузи и колегата му трябва да обявят сроковете, които да се спазват, както и санкциите за нарушенията им.

Трябва да са включени и ведомствата, оправомощени да получат предявяването на вземане. Ликвидаторите трябва да разпишат и действието на производството за ликвидация за застрахователните договори и датата, на която се преустановява действието им.

Очаква се на кредиторите да се предостави и формуляр за предявяване на вземането.

Важно уточнение е, че той може да бъде предявен от българските кредитори на застрахователя на български език. “Вземанията на всички кредитори следва да се третират без дискриминация”, посочват от финансовия регулатор.

Ако вече е заявено вземането в българския клон на “Олимпик”, не е необходимо да се предприемат допълнителни действия. “Нужно е да се изчака за индивидуалната и писмената обратна връзка от назначените ликвидатори по предявеното вземане”, съветват експертите.

Първите проблеми с "Олимпик" са засечени още през 2015 г.

Първите проблеми с фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” са засечени още преди три години - през 2015 г. от Кипърс...

Ако още не е предявено искане за възстановяване на средства от “Олимпик”, това трябва да бъде направено, за да бъде включено към масата на несъстоятелността на застрахователя. Как да се случи това - предстои ликвидаторите да дадат указания. Именно те трябва да оповестят и реда за предявяване на вземанията, както и да укажат на заинтересованите лица какви действия да предприемат в тази връзка.

Експертите предупреждават, че процедурите по ликвидацията на дружеството и удовлетворяването на вземанията се очаква да отнемат време. Включително и тези по изплащане на обезщетенията по застрахователните договори на “Олимпик”.

Конкретен срок за удовлетворяване на вземанията не може да бъде поставен към днешна дата, тъй като той зависи изцяло от действията на ликвидаторите и е напълно в техните правомощия, посочват от Комисията за финансов надзор.

Предстои ликвидаторите да уточнят активите на застрахователя и тяхната достатъчност. Те трябва да установят предявените вземания на кредиторите, да преценят тяхната основателност и да определят размера им и едва след като са приключени всички процедури в производството по ликвидация, да пристъпят към удовлетворяване на кредиторите, съобразно масата на несъстоятелността.

България ще плати обезщетенията на засегнатите, като парите трябва да се дадат през Гаранционния фонд. Той е подписал споразумение с аналогичната структура в Кипър. Изплащането на полиците ще стане след приключването на делото. Средствата, които “Олимпик” трябва да върне по предварително прекратените полици, възлизат на 9,3 млн. лв.

Делото за застрахователя "Олимпик" отново бе отложено

С ново отлагане завърши днес третото заседание в Окръжния съд на Никозия по иска за обявяване в ликвидация на застрахователната компан...

Обезщетенията по автополица - над 2,57 млрд. лв.

За първите 6 месеца на годината претенциите по “Гражданска отговорност” за леките автомобили и товарните до 5 тона надвишават 2,57 млрд. лв., показва статистика на Комисията за финансов надзор за очаквания размер на плащанията по полицата. Претенциите за имуществени вреди се очаква да бъдат в размер на 1,05 млрд. лв. За възникнали болки и страдания, които се водят неимуществени вреди, плащанията са достигнали 1,52 млрд. лв.

Очакваният размер на неизплатените претенции за имуществени вреди за автомобили е 176,7 млн. лв., а при неимуществените - 555,6 млн. лв. Размерът на предявените, но неизплатени имуществени претенции към края на юни е 97,6 млн. лв., а за болки и страдания - 336,2 млн. лв.

При възникналите, но непредявени претенции към края на първите 6 месеца очакваният размер за имуществени вреди е 80,9 млн. лв., а при неимуществените е 259,2 млн. лв.

Общо за всички категории превозни средства очакваният размер на плащането е 3,47 млрд. лв., а данните показват, че над две трети от претенциите са за леки коли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com