След източване на 400 т. гориво "зазимяват" потъналия край Созопол танкер "Мопанг"

7687
След източване на 400 т. гориво "зазимяват" потъналия край Созопол танкер "Мопанг"

40% от дейностите по ликвидирането на горивото от трюмовите резервоари на потъналия в 1921 г. край Созопол американски кораб "Мопанг" са извършени и операцията временно се прекратява, поради влошаването на времето и невъзможността да се работи в зимни условия. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" капитан "далечно плаване" Живко Петров.

До момента два резервоара са изпразнени и двата трюма на кораба са проверени. Отстранени са 400 тона гориво, което се равнява на 200 цистерни. Това всъщност не е гориво, няма характеристиките на гориво - за 100 години престой в морската вода се е превърнало в емулсия, която е от нефт и вода, свързани по между си, поясни капитан Петров. Технологията за отстраняване на количествата е чрез пробиване на корпуса и изпомпване от дълбочина между 28 и 36 метра на различни участъци.

И Борисов уверява, че течът от "Мопанг" бил "категорично спрян" (ВИДЕО)

В момента категорично е спрян течът от потъналия преди близо век кораб "Мопанг". Работата по премахването на мазута ще започне веднага ...

Операцията стартира на 4 септември с решение на правителство. Досега е работено 24 работни дни, тъй като осигуряващият кораб на повърхността на морето може да работи при вятър 7 метра в секунда и вълнение от 2 бала, поясни капитан Петров. Като се има предвид и времето за мобилизация - за подготовка на наличната техника, барокамери, бутилки, компресори, водолазен кораб, осигуряващи лодки, приемащ кораб за нефтоводната смес и пр., общото изразходвано време е 30 дни. Рамковият договор е за 64 работни дни, а отпусната сума е до 2 млн. лв. До момента са разплатени 687 000 лв, а фактурирани общо са 1 098 000 лв.

"Ние сме на малко по-малко от половината от бюджета и на  половината от времето и половината от работата, което означава, че се движим в планираните темпове", каза капитан Петров. При ниски температури нефтоводната емулсия се сгъстява и втвърдява, поради което става невъзможно изпомпването. Затова операцията ще бъде подновена през пролетта, вероятно през април, съобщи още капитанът и уточни, че остават още 400 кубика гориво за източване.

Специалистите, които осигуряват надводната част на операцията - фирма "Поддържане чистотата на морските води", имат комплексно разрешително за третиране на такива отпадъци и от Русалка ги превозват с автовози до Варна, където е базата им за третиране, отбеляза още Петров.

Разказвайки за потъналия корабът "Мопанг", който е с парна машина, капитан Петров за пореден път изказа благодарност на журналиста, водолаз и подводен фотограф Михаил Заимов, който не само първи подаде сигнала за разлива от потъналия кораб, но и направи проучване в американските архиви. Оказа се, добави Петров, че баластните танкове на кораба са и горивни и пълни с нефт, което беше изненада за нас. Чертежите на кораба сочат, че има резервоари за въглища, но всъщност са ги сменили и са започнали да използват нефт като течно гориво, а местата за складиране на въглища са ги освободили за товар - чисто търговска операция, добави капитанът и поясни, че тогава е била зората на течните горива, използвани в корабоплаването. По това време масово са се използвали въглища.

МС дава 2,4 млн. лева за изпомпване на мазута от кораба "Мопанг"

Над 2,4 млн. лева ще бъдат отпуснати от Министерски съвет за цялостното изпомпване на мазута от потъналия кораб „Мопанг“ кр...

Според шефът на Морска администрация, най-вероятно има още потънали кораби с гориво в резервоарите си. След случая "Мопанг" проверихме световния опит и и се оказа, че наистина настъпва време на много такива екологични бомби - потънали кораби по време на войните, особено на Втората световна война, каза още капитан Петров. "Около Норвегия е пълно с такива кораби, колега от Полша ми съобщи че имат потънал кораб в раьона на Гданск", посочи той. "Американците провеждат две такива операции - едната е завършена и коства 11 млн. долара, при която са източени подобни количества гориво, но на по-малка дълбочина и в топла вода", посочи за сравнение капитан Петров. Според него проблемът е, че след 80 години престой в морската вода, резервоарите на потъналите кораби корозират и започват да изпускат замърсяващи вещества, най-вече гориво. По време на войната са потънали хиляди кораби - кои от мини, кои бомбардирани от авиация... Тези, които са на по-големи дълбочини са консервирани от постоянно ниската температура на водата, но тези, които са край бреговете започват да създават проблеми, алармира шефът на Морска администрация. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com