След скандал с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG заради заплахи срещу техни служители

15271
След скандал с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG заради заплахи срещу техни служители
Снимка: TELUS International

Технологичната компания TELUS International Bulgaria обяви, че е предприела „необходимите юридически действия“ срещу разследващия сайт BIRD.BG. Причината – изявление във Facebook-страницата на медията от събота (26 ноември). В него BIRD.BG критикуват фирмата, "модерираща съдържанието на Facebook в България", че заглушава общественици, изразяващи позиция против режима на Владимир Путин, а в същото време дава трибуна на тези, които подкрепят опорките на Русия.

От BIRD.BG призоваха служители на TELUS в България да станат техни информатори и показаха снимки от профилите на няколко лица от компанията. „Вече разполагаме с координатите на десетки служители и сме пред моралната дилема да ги публикуваме, за да се окъпят в народната любов и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим, като в същото време отказваш да блокираш руските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки. И това е само началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Вие сте над 3500. Някои не са замесени в тази мръсна работа. Но няма как да отсеем плявата от зърното. Единственият ви шанс за снизхождение е да станете информатори. Някои вече постъпиха разумно“, гласеше още публикацията на сайта за разследваща журналистика.

Децата и дивата природа на България получиха впечатляваща подкрепа от TELUS International Bulgaria

Инициативата TELUS Дни  на подкрепа привлече повече от 800 доброволци, а общата стойност на дарението възлиза на 100 000 лв. Най-...

Два дни по-късно от TELUS International Bulgaria излязоха с официално становище, също в своята Facebook-страница. От компанията наричат „некоректни“ твърденията на медията и заявяват, че „категорично“ се противопоставят на внушенията, подтикващи към насилие и саморазправа със служители на фирмата. Според тях тези практики са „несъвместими с принципите на демократичното общество и обективната журналистика“.

„Здравето, безопасността и благополучието на служителите ни винаги е било и продължава да бъде основен приоритет за компанията. Изразяваме безрезервната си подкрепа към всеки един от тях и ще подсигурим всички ресурси за запазване на тяхното физическо и ментално здраве“, допълват от TELUS International Bulgaria.

Съобщават, че вече са предприети необходимите юридически действия към разпространителите на „съответните неверни твърдения“. „Смятаме за недопустимо и крайно неморално използването на лични профили в социалните медии на наши служители без тяхно разрешение. По този начин биват застрашени животът и здравето им, уронва се тяхното достойнство, както и приносът към компанията ни и обществото“, гласи още позицията.

TELUS International e публично търгувана компания, от която мажоритарният дял е собственост на TELUS - водещ канадски телеком. Компанията е утвърден доставчик на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 70 000 служители в глобален мащаб. В България обслужва над 50 клиенти и е най-големият работодател в сектора с над 4500 служители.

400 доброволци от TELUS International Europe ще помогнат на близо 1000 души и техните семейства през ноември

За седма поредна година TELUS International Europe дава старт на благотворителната инициатива TELUS Дни на подкрепа, в която традиционн...

„Това са хора с различна експертиза, сред които има както студенти, за които това е първа работа, така и професионалисти с дългогодишен опит“, допълват от фирмата.

„Решително се противопоставяме, също така, на всякакви  внушения за участие в незаконосъобразни действия или връзки с политически партии. Публикуването на фалшиви твърдения в интернет, без да бъдат подкрепени с ясни факти и проверена информация, категорично противоречи на етичните принципи на журналистиката“, завършва официалното становище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com