Сметната палата: Няма нарушения в одитния доклад за МВР

16605
Сметната палата: Няма нарушения в одитния доклад за МВР
Снимка: БГНЕС

Сметната палата отхвърля като неоснователни обвиненията, отправени от председателя на Комисията по бюджет и финанси в НС Йордан Цонев, за нарушения при изготвянето на одитния доклад за извършения одит за съответствие при финансовото управление на МВР за периода от 01.01.2010 г. до 31.05.2013 г.

Съгласно чл. 45 от Закона за Сметната палата, проектът на одитен доклад се връчва на ръководителя на одитираната организация, както и на бившите ръководители на организацията през одитирания период, предаде БГНЕС.

Съобщение за връчването на одитния доклад се публикува на интернет страницата на Сметната палата, като съответният ръководен орган на Сметната палата може да предприеме и други действия за своевременно уведомяване на бившите ръководители на одитираната организация, съобщават от палатата.

Ръководителят на одитираната организация и нейните бивши ръководители могат да дадат писмени възражения по проекта на одитния доклад за одитирания период, предоставяйки допълнителни доказателства и/или допълнителни писмени обяснения в 14-дневен срок от връчването му.

При писмено искане на ръководителя на одитираната организация отговорният заместник-председател може да удължи срока за възражения със 7 дни. Заместник-председателят изготвя мотивирано заключение по възраженията по ал. 3 в 14-дневен срок от получаването им и ги представя на председателя заедно с писмени мотивирани предложения за изменения на констатации, изводи, оценки или препоръки.

Посочените разпоредби на Закона за Сметната палата не изчерпват регламентацията на одитната процедура. Съгласно чл. 52 от Закона за Сметната палата за неуредените въпроси в производството по чл. 36 до 47, се прилагат разпоредбите на глава втора, пета и седма от Административно-процесуалния кодекс (АПК). Тези разпоредби създават допълнителни гаранции за настоящите и бивши ръководители на одитираните организации за справедлив процес (процедура). Те им дават право на участие в одитната процедура с цел защита на правата и законните интереси на засегнатото лице от самото начало, а не само от момента на връчване на проекта на доклад за възражения. Настоящите и бившите ръководители на одитираните организации могат да искат проверки на определени факти и обстоятелства и събиране на доказателства в рамките на одитната задача. Те имат право на достъп не само до проекта на одитен доклад, но и до всички доказателства и документи от одитното досие, имат право на обяснения и възражения. Всички тези права обвързват органите на Сметната палата, които трябва да окажат съдействие на засегнатите лица за осъществяване на посочените процедурни права.

Сметната палата посочва и хронологията на действията в рамките на процедурата за одитния доклад за МВР.

На 14.10.2013 г. директорът на одитната дирекция "Одити за съответствие на финансовото управление" /ОСФУ/ издава Решение за връчване на проекта на одитен доклад. На 18 октомври 2013 г. е връчен проектът на одитен доклад на заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринов, в качеството му на упълномощен да замества министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. На 18 октомври 2013 г., проектът на одитен доклад е връчен на Петя Първанова - министър на вътрешните работи от служебното правителство.

На 18 октомври 2013 г. на интернет страницата на Сметна палата е публикувано съобщение за връчените проекти на одитен доклад, съгласно чл. 45, ал. 2 от Закона за Сметната палата. На 22 октомври 2013 г., проектът на одитен доклад е връчен на Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи от 27.07.2009 г. до 13.03.20013 г.

При връчването на проекта на одитен доклад Цветан Цветанов научава, че в него не е включено изпълнението на договор, сключен след проведена обществена поръчка между МВР и "Сименс" ЕООД за изработването на български документи за самоличност. Цветан Цветанов иска Сметната палата да включи в доклада констатации и изводи за този договор, независимо от това, че е сключен от предшественика му, защото договорът се изпълнява и по време на неговия управленски период и са сключени два анекса, с което са икономисани 17 млн. евро. Поради това Цветан Цветанов претендира, че съществено е подобрено управлението в министерството. Той изразява категоричната позиция, че ще направи писмено възражение, за да бъде включен в окончателния доклад резултатът от тази сделка.

В изпълнение на неговото искане, което съответства на разпоредбите на АПК, Сметната палата проверява фактите на основата на събраните доказателства за сделката със "Сименс" ЕООД по време на одита. Тези факти са изпратени на Цветан Цветанов, тъй като той има право да ги знае по силата на правата си, уредени в АПК. Това е част от изясняването на фактите и обстоятелствата в одитната процедура.

Текстът е изпратен от служебния имейл на одитна дирекция "Одити за съответствие при финансовото управление" (ОСФУ). Цветан Цветанов не е възразил по фактите. В изпратения текст присъстват само фактически констатации и няма изводи и оценки за подобряване на управлението, искани от бившия министър Цветанов.

Срокът за депозиране на възражения от министър Петя Първанова, изтича на 01.11.2013 г., като е получено писмено становище на 25.10.2013 г. Възражението е прието частично от заместник-председател на Сметна палата на 18.11.2013 г., което е отразено в окончателния одитен доклад. Срокът за депозиране на възражения от министър Цветлин Йовчев, изтича на 01.11.2013 г., като е получено писмено искане до председателя на Сметна палата на основание чл. 45, ал. 4 от Закона за Сметната палата, с което е поискано удължаване на срока за представяне на становище със 7 дни. С писмо от 04.11.2013 г., Сметна палата уведомява министър Йовчев, че удълженият срок за представяне на писмено становище е до 08.11.2013 г. Независимо от удължения срок за представяне на писмени становища, такива не са представени от министър Цветлин Йовчев.

Срокът за депозиране на възражения от бившия министър Цветан Цветанов изтича на 05.11.2013 г., като на 31.10.2013 г. е получено писмено искане до председателя на Сметна палата за удължаване на срока със 7 дни, на основание чл. 45, ал. 4 от Закона за Сметна палата. Сметната палата удължава срока за представяне на писмено становище от него до 12.11.2013 г.

На 8 ноември 2013 г. от Цветан Цветанов е получено писмено становище с възражение в Сметната палата, в което са включени проверените, доказани и уточнени със Сметната палата факти по договора със "Сименс" ЕООД. Ресорният заместник-председател на Сметната палата изготвя на 18 ноември 2013 г. мотивирано заключение по възраженията. В окончателния одитен доклад са включени само фактите за сделката със "Сименс" ЕООД, но не и предлаганите от Цветан Цветанов изводи и оценки за подобрение на управлението.

Докладът е издаден с Разпореждане на председателя на Сметна палата от 28 ноември 2013 г., на основание чл. 46, ал. 1 от Закона за Сметна палата. На 3 декември 2013 г. окончателният одитен доклад е изпратен до председателя на Народното събрание, настоящия министър на вътрешните работи, Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавен финансов контрол. На 28 януари 2014 г. е изпратено до председателя на Народното събрание становище на Консултативния съвет, на основание чл. 22, ал. 4, т. 1 от Закона за Сметна палата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com