Смяна на караула!

8006
Смяна на караула!
Плевнелиев и Попова полагат клетва като президент и вицепрезидент

Дойде денят за смяна на караула.

Двата мандата на Георги Първанов изтекоха.

На мястото на него и Ангел Марин идват новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, които днес ще положат клетва пред Народното събрание.

Плевнелиев го раздавал като изпълнителен директор

Проблемът на бъдещия президент Росен Плевнелиев бил дали изобщо осъзнава каква е ролята и функцията му като държавен глава. "Важно е д...

Заседанието на парламента ще бъде от 10.00 часа, като на церемонията ще присъстват държавният глава Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, министри от кабинета, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус и на държавни институции, главни редактори на медии. Поканен е и Негово Светейшество българският патриарх Максим. Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

Как се стигна до избора на Плевнелиев и Попова?

Изборите за президент и местна власт бяха на 23 октомври 2011 г. Президентската двойка бе избрана след балотаж с двойката на левицата Ивайло Калфин - Стефан Данаилов на 30 октомври 2011 г. Росен Плевнелиев и Маргарита Попова получиха 52,58% от вота или 1 698 136 души.

Доверието...

Депутатите започват утре с час по-късно, Плевнелиев полага клетва

Депутатите решиха парламентарното заседание в четвъртък да започне от 10.00 часа. Предложението на председателския съвет на Народното ...

Непосредствено след избирането си за президент на България, Росен Плевнелиев е одобряван от 55% от избирателите. Най-изразителна е подкрепата за него сред хората на възраст между 30 и 50 години, сред високо образованите респонденти, както и сред жителите на столицата и на големите градове.

Към момента негативни нагласи към Росен Плевнелиев регистрираме сред една пета от българите, предимно избиратели на партии, които са политически опоненти на ГЕРБ.

Една пета от симпатизиращите на новия президент се определят като хора с десни политически възгледи, една четвърт като дясноцентристи и 28% - като центристи. Едва 5% от гласувалите за Плевнелиев посочват, че са хора с леви политически възгледи.

Кой е Росен Плевнелиев?

Роден е на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев. Средното си образование получава в Природо-математическа гимназия "Академик Сергей Павлович Корольов" в Благоевград от 1978 до 1982 г. В периода 1984–1989 г. завършва ВМЕИ "В. И. Ленин" в София, със специалност "Изчислителна техника". Веднага след завършването си започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но политическите промени в България го оставят без работа.

Промени в движението на 22 януари

Въвеждат се промени в центъра на столицата на 22 януари във връзка с встъпването в длъжност на избрания президент на България, съобщих...

Започва да развива собствен бизнес още през 1990 г., когато основава и започва да развива фирмата си "Ирис Интернешънъл" АД, първата строителна фирма в България със сертификат ISO 9001, получен през октомври 1999 г. Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България: реконструкция на хотел Шератон в София, изграждане на централен офис на БНП Париба в София, център на Даймлер-Крайслер в София, Бизнес парк София и др. През 2003 година е започнат и проектът Резиденшъл парк София, жилищен комплекс в близост до Бизнес парк София. На 27 юли 2009 г. е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. Росен Плевнелиев се жени за пръв път за Вероника през 1990 г., от която няма деца. От втората си жена Юлияна има три момчета. Плевнелиев говори немски и английски език.

Коя е Маргарита Попова? 

Родена е на 15 май 1956 г. През 1975 г. завършва средното си образование в немска езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. Първите си дипломи за висше образование получава през 1980 със специалност българска филология и втора специалност немски език от СУ "Св. Климент Охридски". През 1989 завършва право в същия университет. Попова има специализации в областта на правото във Вашингтон (САЩ), Германия, Унгария, Холандия, Австрия и др.

Кариерата й на прокурор започва през 1990 като младши прокурор на Пирдоп. През 1991 г. става районен прокурор на Своге. От 1996 до 2006 е административен ръководител и окръжен прокурор на Софийска окръжна прокуратура. Тогавашният главен прокурор Никола Филчев я отстранява от поста окръжен прокурор, тъй като е сред основните му критици в продължение на години. От 2001 до 2004 е хоноруван преподавател във ВИПОНД – МВР, където обучава дознатели по Наказателен процес. От 21 февруари 2007 година до 27 юли 2009 година оглавява отдел "Противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС" във Върховна касационна прокуратура, който разследва финансови измами със средства от еврофондовете. На 27 юли 2009 г. тя става министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов. Говори немски и английски език.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com