X
 
 

Собственици на гори искат да ги продадат на държавата

2475 1
photo of Собственици на гори искат да ги продадат на държавата
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com
Две седмици след като беше обявена кампания по изкупуване на частни гори у нас, от министерство на земеделието съобщават за засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да продадаат горите си на държавата.

Целта на кампанията е към държавните гори да се присъединят малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от сегашните им собственици, съобщава БНТ.

За спасението на една гора (ВИДЕО)

Гората Хамбах е на около 12 000 години. Днес от нейната първоначална площ са запазени 10%. Това е един от най-старите горски масиви, об...

Кампания по изкупуване на гори държавата прави за втори път. Първата беше преди 3 години и предизвика изключително голям интерес. Тогава бяха сключени сделки за близо 130 имота на стойност 600 хиляди лева. Сега обаче има нови правила. Едно от тях е, че един собственик не може да продава повече от 50 декара гори.

Инж. Ивайло Тодоров, експерт в Североизточно държавно предприятие: "В момента се намалява и административната тежест. Лесовъдските документи, които се изискваха преди, сега ще се набавят по служебен път".

Това, което най-много интересува собствениците е на какви цени ще могат да продават горите си. За различните части на страната те са различни. В Североизточна България при предходните сделки декар гори се е продавал между 250 и 700 лева в зависимост от вида и възрастта им.

Единствено физически лица ще могат да продават гори на държавата. По закон горските предприятия нямат право да закупуват гори, собственост на общини, юридически организации и сдружения.

Нова гора край Балчик ще расте с дарение от младоженци

След сватбения ден на Галя Шишкова и Джулиан Парментер край Балчик ще бъдат залесени 2 дка нова гора, съобщиха от държавното ловно стоп...

Юлиян Иванов е собственик на 18 декара широколистна гора от цер край Омуртаг. Преди година се опитал да отсече част от нея и да пласира дървесината, но се оказало трудно. Сега планира да продаде имота на държавата и тя да го стопанисва.

"Много хора не знаят какво да си правят горите. Това са предимно стари хора и искат да продават. Но не знаят каква ще е цената на един декар гора. Евентуално ако цената на декар е около 500 лева, хората ще продават", казва той, цитиран от в. Сега.

Заявления за продажба на гори могат да се подават в шестте горски предприятия у нас до средата на януари, догодина.

 

Залесяват опожарената гора край Кресненското дефиле

Започна възстановяването на опожарената през лятото гора над Кресненското дефиле. Днес част от района беше засаден със зимен дъб. При ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители