Собственици на имоти в свързвания с Васил Божков жилищен комплекс в София излязоха на протест

18800
Собственици на имоти в свързвания с Васил Божков жилищен комплекс в София излязоха на протест
Снимка: БГНЕС

Собственици на имоти в комплексът от затворен тип "Нове Хоумс", чието строителство беше спряно, излязоха на протест в столицата.

Припомняме, че през юли 2020 година Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) съобщи, че спира строителството на комплекса, който се изгражда от началото на 2019 г. срещу пазара "Красно село".

Разрешението за строеж е издадено на 21 декември 2018 г. от главния архитект на София Здравко Здравков.

Неофициално се твърди, че жилищният комплекс е финансиран от Васил Божков, който сега е в Дубай. Официално като крайни собственици са посочени Мария Димитрова и Филип Марков.

ДНСК съобщи, че причината за спирането на строежа е открито неизпълнено нормативно изискване по архитектурната част на проекта. Става въпрос, че "жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях", определено в Наредба 7 от 2003 г.

Защо ДНСК си позволява да спре законен обект, с валидно разрешение за строеж и при условие, че в същия Констативен акт се описва, че не са открити несъответствия със строителните книжа?", питат собствениците на имоти в жилищния комплекс в позиция, изпратена до медиите.

"Защо несъответствие се констатира сега – година и половина след началото на проекта? Защо ДНСК си позволява да тълкува влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП), като година по-рано не отчита нарушение в предоставените от строителя 14 броя Акт образец 3 за съответствие със същия този ПУП? ", пишат още те.

Междувременно Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) внесе искове за отнемане на цялата собственост на Божков, Елена Динева и свързаните с тях фирми. Общата стойност на исковете е 406 547 219 лв. Искането е уважено изцяло от съда, което означава, че комплексът "Нове Хоумс" също е с наложени обезпечителни мерки.

"Защо КПКОНПИ (комисията на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, бел. ред.) иска да отнеме в полза на държавата нашите средства, събирани с труд и инвестирани за нас и за децата ни? Защо останалите държавни институции бездействат, когато се прави опит за отнемане на инвестиция от над 220 български семейства? Нашите планове за нов дом вече ги няма", пишат в позицията си собствениците.

"Г-н Цацаров, наистина ли искате да оставите децата ни без дом? Нима ще оставите 220 домакинства на улицата с неплатени кредити? Не разбирате ли, че възбраната всъщност е върху нашите лични средства, събирани с труд и заеми?", питат те.

"Оказваме се мними заложници в този казус, независимо, че възбраната е върху сградите, построени с наши средства! Защо ние се оказваме солидарно отговорни за задълженията на трети лица, които не познаваме и с които не сме сключвали договори? Защо КПКОНПИ иска да отнеме в полза на държавата нашите средства, събирани с труд и инвестирани за нас и за децата ни? Защо останалите държавни институции бездействат, когато се прави опит за отнемане на инвестиция от над 220 български семейства? Нашите планове за нов дом вече ги няма", категорични са протестиращите граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com