Собственикът на горялото депо край Дупница с 2 обвинения и забрана да напуска страната

4262
Снимки: БГНЕС

Кольо Илиев, собственикът на „Феникс Ресурс”–Дупница, което пламна на 13 август, получи две обвинения за причинените щети - за престъпление против околната среда и неумишлен палеж. В момента той е с наложена мярка "парична гаранция" в размер от 5000 лв. Съдът му забрани и да напуска страната. Илиев има срок от една седмица да внесе гаранцията си. При разпитите той е отказал да дава обяснения.

Това стана ясно на брифинг в Окръжна прокуратура-Кюстендил, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. В него участваха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и окръжният прокурор Камелия Стефанова. Поводът -  пожарът заради който беше повредена конструкцията на мост по АМ "Струма", което от своя страна затвори за движение отсечката между Дупница и Бобошево.

Прокуратурата обвини собственика на горящото депо за отпадъци под АМ "Струма"*

Кольо Илиев - собственикът на фирмата, която управлява депото за отпадъци, запалили се под АМ "Струма", вече е обвиняем. Окръжна прокур...

„Това, че е повдигнато обвинение срещу едно лице не означава, че досъдебното производство е приключило”, уточни Арнаудова.

Разследването започна ден след като избухна пожара - на 14 август и вече е в напреднала фаза, увериха от прокуратурата.

„Първото действие по разследването беше направен оглед в 9.35 часа на 14 август. По делото са извършени в бърз порядък всички неотложни действия, като 15 август е извършен повторен оглед на местопроизшествието, за да могат да бъдат приобщени значителна част от веществените доказателства. Целта бе да се установи какъв точно отпадък е складиран там“, обяви окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова, която предостави подробности около воденото разследване по случая.

„Вече са взети представителни проби, за да установи точно какъв вид отпадък е бил съхраняван под моста на АМ „Струма“. Ако се касае за опасни отпадъци, то по смисъла на преходните разпоредби на Закона за управление на отпадъците, ще е налице друга правна квалификация на деянието. Като веществено доказателство по делото са приобщени и всички отчетни книги, водени от дружеството „Феникс“ ЕООД – Дупница, както и годишните отчети. Целта на прокуратурата е да установи точно каква дейност е осъществявал търговецът и дали тя е съобразно правилата, визирани в Закона за управление на отпадъците“, добави прокурор Стефанова.

Тя каза още, че до този момент са установили, че „Феникс“ ЕООД притежава разрешение, според което му е позволено да извършва действие по третирани на отпадъци на две площадки. Отделно от това е извършена проверка от РИОСВ – Перник на 23.03 2019 г.

Твърдение: РИОСВ разрешила депониране на боклука, който затвори АМ "Струма"

Пожарът, възникнал в склад за вторични суровини в Дупница, е предизвикан умишлено. Някой хвърли нещо от автомагистралата, каза пред БГН...

„Държа да отбележа, че разследването не се провежда единствено и само по отношение дейността на търговеца. Ние ще проверим и дейността на всички контролни органи, а именно АПИ, кметът на Дупница“, посочи още прокурор Стефанова.

В предоставения констативен протокол от РИОСВ – Перник, е установено, че в терена под моста на магистралата има складирани отпадъци, посочени са като вид и е дадено предписания всички те в срок до 31 юли 2019 г. да бъдат преместени и почистени.

„Както знаете пожарът възникна на 13 август, целта ни е да установим какво са направили контролните органи след 31 юли, до когато е трябвало мястото да бъде почистено от дружеството“, казаха още от прокуратурата.

С постановление на разследващия орган от края на миналата седмица, управителят на „Феникс“ ЕООД е привлечен като обвиняем за извършени две престъпления. Едното е за престъпление против околната среда, затова че в качеството си на управител той е управлявал отпадъците по неустановения ред и с това е създал опасност за живота и здравето на гражданите Отделно от това е причинил немаловажни вреди на околната среда. Второто повдигнато обвинение срещу Кольо Илиев е за причинен пожар по непредпазливост, при груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно съответните съоръжения на АМ „Струма“. За първото престъпления законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 10 до 50 хил. лв. За второто престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 5 години.

„На този етап няма доказателства за умишлен палеж на сметището под моста на АМ „Струма“. Ако съберем такива, то тогава ще пристъпим и към промяна на обвинението. Назначени са съответните пожаро-технически и химически експертизи, които ще установят точно огнището на пожара. Назначена е и комплексна строителна експертиза, което ще даде заключение за вида на нанесените повреди и точният размер на вредите“, завърши окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова.

Експерт смята, че АМ "Струма" при Дупница няма да работи поне месец и половина

Според мен е могло пожарът да доведе до по-тежки последствия. Нещата са възстановими, но не в много кратък срок. Пострадали са колони, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com